latinica  ћирилица
30/11/2018 |  17:32 | Autor: SRNA

Kasipović: Presuda Oriću pravi ozbiljan poremećaj u funkcionisanju pravosuđa BiH

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je Srni da oslobađajuća presuda Naseru Oriću pravi ozbiljan poremećaj i ozbiljne teškoće u funkcionisanju pravosuđa BiH.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

"Presuda sasvim jasno pokazuje da se ovakvim postupanjem suda u tri vode pere biografija, ne samo Orića, nego i mnogih događaja koji su iza nas, a koji se užasavam. Užasavam se svakog zločina, a posebno ratnog i smatram da ovo pravi ozbiljan problem, prije svega, u nastojanju da se reformiše pravosudni sistem u BiH i da, možda, otvara pitanje zašto Savjet ministara nije usvojio inoviranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina", istakao je Kasipović.

Prema njegovim riječima, ovakva presuda možda i otežava put BiH i prema EU jer se na ovaj način pokazuje da BiH nije spremna da se suoči sa svim pitanjima, prije svega, pitanjima procesuiranja ratnih zločina.

Kasipović je rekao da, razumijevajući da su sudovi nezavisni i da svoje odluke treba da donose na temelju prava, zakona, pravde, smatra da je teško razumjeti okolnosti u kojima je na ovaj način Sud BiH postupio.

"Svi mi koji danas govorimo o presudi, trebalo bi da imamo na umu da nekad treba da se, u bilo kojim okolnostima, suočimo sa porodicama Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića, da se vidimo sa ljudima u Zalazju, Lolićima, u Kunjevcu", smatra Kasipović.

On je poručio da je za to spreman, dodajući da ne zna da li su svi koji su učestvovali u ovom postupku pred Sudom BiH spremni da se suoče i sa porodicama i sa ljudima u tom kraju.

"Ovo govorim zato, ne da bilo koga branim. Јoš jednom želim reći da sam hendikepiran jer ovo što govorim ne bi trebalo da kažem u funkciji ministra pravde, ali govorim kao građanin BiH i prije svega Republike Srpske", naveo je Kasipović.

On je upitao da li ovakva presuda zaista omogućava da se u budućnosti na ispravan način radi reforma pravosuđa u Republici Srpskoj i BiH.