latinica  ћирилица
30/11/2018 |  18:19 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

I dalje nepoznato koje će partije biti dio većine u Federaciji BiH

Iako je od održavanja izbora prošlo više od mjesec i po dana, u Federaciji BiH se još ne zna koje će stranke biti dio većine.

Јoš se ne zna ni da li će iz vlasti izostati i oni koji su nakon izbora tvrdili da se bez njih ne može. U Mostaru su se danas sastali lideri SDA i HDZ-a, izgleda tek da jedan drugom predoče programske priopritete, bez konkretnog odgovora- hoće li ove dvije stranke biti dio nove vlasti.

Izborni zakon koji obezbjeđuje da jedan narod drugom ne bira predstavnike, prioritet je nad priortetima Dragana Čovića. Nakon sastanka sa Izetbegovićem konstatovao je da su se oko toga složili, ali ne i da su se dogovorili.

"Želimo da osiguramo legitimnost da se više nikada ne desi ovo što se sad desilo, kao što je hrvatski član Predsjedništva i rasprava koju vodimo oko Doma naroda", rekao je Čović.

Prioriteti Bakira Izetbegovića su kaže mir, evropske reforme i masovna izgradnja. Lider SDA Čoviću je obećao da će se potruditi i oko njegovih prioriteta, ali kaže baziranih na Ustavu, presudama ustavnog suda i Strazbura.

"Ovo što traži HDZ teško je iskombinovati sa pravima svih da se kandiduju, ali nije nemoguće. To vam je kao Rubikova kocka, ali i nju neko zna složiti", istakao je Izetbegović-

Iz Mostara i poruka da vlast bez HDZ-a i SDA nije nemoguća, ali i da je vrlo neracionalna. Zajednički blok stranaka- SDP, DF i Naša stranka, koji se svojski trude da u kantonima prave vlast bez SDA, navodno su odlučili da će pregovarati i sa ovom strankom, ali i HDZ-om. 

"Spremni smo razgovarati i sa HDZ-om, ali kao blok ne pojedinačno. Kako će biti u ovom trenutku niko ne može potpisati. Svi za sebe misle da su faktor i da bez njih ne može", izjavio je predsjednik DF-a Željko Komšić.

Fahrudin Radončić nema ništa protiv da pravi koaliciju sa blokom ove tri stranke i HDZ-om, ali samo ako ne budu koalirali sa SDA. Tada bi radije preuzeo palicu lidera opozicije u drugom entitetu.

"Ni matematički, a ni politički HDZ se ne može izbjeći. To ne možemo promjeniti, čak ni da želimo", dodao je Radončić.

Očita je dakle borba za prostu matematičku većinu, i za pozicioniranje u vlasti mada u javnosti politički subjekti Federacije BiH govore kako imaju i programe za dugo očekivane promjene.