latinica  ћирилица
30/11/2018 |  18:45 ⇒ 18:46 | Autor: SRNA

Majkićeva o Oriću: Međunarodna zajednica pere vlastitu odgovornost

Poslanik SNSD-a u odlazećem sazivu Predstavničkog doma parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da su Srbi jedina meta pravosuđa BiH, ali i međunarodnog protektora, jer, štiteći Bošnjake za počinjene ratne zločine, međunarodna zajednica pere vlastitu odgovornost i ulogu u proteklom ratu na ovim prostorima.
Dušanka Majkić - Foto: dnevni avaz
Dušanka MajkićFoto: dnevni avaz

Majkićeva je istakla da oslobađajuća presuda ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja jasan znak da nema ništa od rasvjetljavanja događaja iz proteklog rata u BiH, niti promjene mita o Srebrenici, oko koje će i dalje postojati značajne razlike i protivrječnosti.

"Osuditi Nasera Orića za počinjene ratne zločine nad Srbima 1992. godine, bio je tračak nade za srpski narod da je pravda moguća i dostižna", istakla je Majkićeva i dodala da se ne smije izgubiti iz vida da je međunarodna zajednica projektovala događaje, ne samo one iz prethodnog rata, već i žrtve i krivce.

Ona je ocijenila da nema kazni za Bošnjake, jer se ne želi promijeniti istorijski događaji tog vremena, te naglasila da bi se mnoge stvari počele mijenjati da je došlo do presude Oriću za ono što je učinio.

"Oslobađajuća presuda Orića, nije samo udarac pravu i pravdi. Ona je potvrdila i dalju potpunu involviranost međunarodne zajednice u sudske procese i potpunu pristrasnost kada su u pitanju Bošnjaci koji su počinili teške ratne zločine, a koji su do sada abolirani od svake vrste krivične odgovornosti", naglasila je Majkićeva.

Prema riječima Majkićeve, nema više nade da će pravosudne institucuje BiH, radom na procesuiranju svih koji su počinili ratne zločine u proteklom ratu, napraviti iskorak u pravcu konačnog pomirenja u zemlji.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.