latinica  ћирилица
30/11/2018 |  19:09 | Autor: SRNA

"Dnevno": Pokrenute predistražne radnje protiv komesara Halilovića

Tužilaštvo BiH formiralo je krivični predmet i započelo predistražne radnje protiv komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludina Halilovića i još nekoliko pripadnika policije zbog sumnje da su učestvovali u prebijanju tri lica koja se dovode u vezu sa ubistvom dva policajaca u Sarajevu, piše portal "Dnevno".
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Za sada nije poznat identitet ostalih osumnjičenih pripadnika policije.

Portal navodi da su se Miloš Obradov, Stefan Samardžija i Srđan Sokolović na poziv Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, 26. oktobra, dobrovoljno predali, te da su uz nalog za hapšenje i zapisnik na kome je konstatovano da na navedenim licima ne postoje povrede, predati pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon što su Obradov, Sokolović i Samardžija uvedeni u prostorije kantonalnog MUP-a, prema istom izvoru, lica u tamnim uniformama i sa maskama na licu počela su da ih udaraju u glavu, leđa i stomak, pesnicama, nogama i palicama, što je rezultiralo lomovima, obilnim krvarenjem iz usta i nosa, te nebrojenim podlivima.

Obradov, Sokolović i Samardžija su, kako tvrdi portal "Dnevno", do ranih jutarnjih časova bili izloženi raznim vrstama torture i mučenja koje uključuje upotrebu klješta, peper spreja, elektro-šokera, noža i nesterilisanih igala.

Kada su oštećeni pušteni kući iz kantonalnog MUP-a, hitna pomoć na Palama im je pružala medicinsku pomoć.

Portal "Dnevno" najavio je da će uskoro objaviti na koji način su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo učestvovali u skrivanju dokaza u vezi slučajem ubistva sarajevskih policajaca.

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. oktobra u ranim jutarnjim časovima u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Na njih su pucala lica koja su pokušavala da ukradu automobil hrvatske registracije.

Šehović je preminuo na mjestu događaja, dok je Vujinović preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.