latinica  ћирилица
02/12/2018 |  10:53 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Јelinčič: Kosovo je unutrašnje pitanje Srbije

Predsjednik Slovenačke nacionalne stranke Zmago Јelinčič smatra da je Kosovo unutrašnje pitanje Srbije i da konačno rješenje statusa ove autonomne pokrajine mora da bude predmet promišljenog i zrelog političkog rasuđivanja i dubinskog razumijevanja promjena koje se dešavaju u regionalnim i međunarodnim okvirima.
Zmago Јelinčić (foto:mojvideo.kom) -
Zmago Јelinčić (foto:mojvideo.kom)

"Suština je da trajnog dogovora nema bez saglasnosti svih strana kosovskog konflikta što prvenstveno podrazumijeva da je održivo rješenje moguće samo uz saglasnost Beograda i uz uvažavanje srpskih interesa", rekao je Јelinčič u intervjuu za portal "IN4S".

On smatra da jednostrani potezi posljednjih godina ne doprinose miru, već samo produbljuju postojeću krizu i vode ka daljoj destabilizaciji regiona.

Јelinčić je istakao da je secesija Kosova bio jedan nezakonit i nasilan proces koji su mnoge velike sile iskoristile kako bi ostvarile svoje interese.

On smatra da vrijeme za rješavanje pitanja Kosova i Metohije tek dolazi.

"Okolnosti u svijetu se mijenjaju što otvara mnoge mogućnosti za konačan dogovor koji bi donio mir. Pri tome treba biti svjestan da je osnovno pravilo svake politike, a naročito međunarodne, pravilo entropije - ono nas uči da se propuštene prilike nikada ne vraćaju", rekao je Јelinčič.

Ukoliko želi da sačuva Kosovo, kaže Јelinčić, Srbija mora da bude oprezna i da u pravom trenutku povuče prave poteze koji će osigurati cjelovitost njenih granica i sačuvati stabilnost u regionu.