latinica  ћирилица
02/12/2018 |  11:11 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Povratak kamenu - građevinskom materijalu kojeg su koristili preci

Kamene kuće u podmajevičkim selima bile su u prošlosti uobičajeni objekti za život. Vremenom neki drugi građevinski materijali potisnuli su kamen. U posljednjoj deceniji mnogi se vraćaju kamenu – građevinskom materijalu kojeg su koristili njihovi preci.

Ruke majstora Živana Lazića još klešu majevički kamen. Kad dobije željeni oblik, gradi kuće, pomoćne objekte, pečenjare, ograde , kamine , i druge kamene ukrase u podmajevičkim selima.

"Nađemo rudu, otkopamo je  u šumi. Mora se prvo odstraniti zemlja okolo, onda se cijepa kamen majzlovima i onda ga dovlačimo kući", kaže Lazić.

Prije rata u Sloveniji sa braćom, kasnije sa sinom, a danas s nekim drugim ljudima starina Živan Lazić, na pragu osme decenije, uljepšava domaćinstva u Tobutu , Maleševcima i drugim podmajevičkim selima.

"Živan Lazić mi je radio ovaj zid ukrasni u dvorištu", rekao je Sreten Milutinović iz sela Maleševci, opština Ugljevik.

U domaćinstviu Milutinovića sačuvane su kuće od starog majevičkog kamena – SIGE kako ga zovu. Iznad vrata ostala je zapisana godina gradnje i ime majstora.

"Na dan se moglo uzidati samo tri kamena. Dobar majstor da ga iskleše u kocku, a vukli smo ih s volovima", dodaoje Milutinović.

"Šteta je. Ima puno kuća koje propadaju, a niko ih ne obnavlja", rekao je Lazić.

Pojedini domaćini u podmajevičkom kraju zbog oštećenosti objekata uspjeli su sačuvati samo temelje i podrume nekadašnjih kuća. I na njima sada grade nove objekte koji će ličiti na one od prije stotinu i više godina. 

"Žena je imala ideju da ostavimo ovo, unutra je dobro za zimnicu. Iznad ću napraviti ljetnikovac, sušaru i tako da tu sjedimo. Krov će biti okrugli kao nekad", istakao je Јovan Popović iz sela Triješnica.

Uporedo sa obnovom stambenih objekata od prije jednog vijeka, ovdašnji ljudi rekonstruišu i stare pomoćne objekte - udžarice, ambare, sušnice i druge, želeći da sačuvaju potpuni izgled nekadašnjeg domaćinstva predaka.