latinica  ћирилица
02/12/2018 |  11:27 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

Redovno vakcinisanje sprečava izbijanje epidemija

Kraj godine donosi opasnost od obolijevanja od gripa, a u Semberiji, koja je tranzitno područje, sa posebnom pažnjom prate situaciju.

Za sada je zabilježen uobičajen broj pacijenata za ovo doba godine. Oboljelih od malih boginja u Bijeljini nije bilo još od 2015. godine, i iz higijensko- epidemiološke službe pozivaju sve koji nisu vakcinisani, da to urade, kako ni u narednom periodu ne bi bilo pojave epidemije.

Većina stanovnika smatra da je redovno vakcinisanje potrebno kako bi spriječili izbijanje epidemija. Podjednako važno je zaštititi se protiv sezonskog gripa, ali i primiti em-em-er vakcinu.

Posljednja epidemija malih boginja registrovana je u Bijeljini prije tri godine. Razlog za to je povećan broj vakcinisanog stanovništva, koji je trenutno na 90 odsto ukupnog broja mladih do 19 godina.

To predstavlja jedinu pravu zaštitu od malih boginja, parotitisa i rubeole.

- Negdje jedan do dva na 1.000 oboljelih mogu završiti smrtnim ishodom. Isto tako nakon 5-7 godina kod djece se može javiti encefalitis, jedno teško neurološko oboljenje, koje i te kako utiče na kvalitet života, pojasnio je dr Zoran Dakić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina.

U procesu imunizacije stanovništva nikada situacija nije idealna, ali se smatra da je postignuta trajna zaštita, ako je vakcinisano preko 95 odsto stanovništa. Već nekoliko godina pozivaju se roditelji nevakcinisane djece da izvrše obavezu propisanu zakonom.

- U obrascu poziva koji upućujemo stoji i zakonska odredba o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, navedena je i inspekcijska djelatnost, odnosno sankcija prema roditeljima koja iznosi od 100 do 1.000 maraka, dodaje Dakić.

O odbijanju vakcinisanja obavještava se nadležna inspekcija, koja sprovodi dalje aktivnosti. U toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa koja se sprovodi prema planu, a za ovu sezonu obezbijeđeno je 2.000 vakcina.