latinica  ћирилица
02/12/2018 |  12:49 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Stoilković: Zaev da se izjasni na čijoj je strani

Predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković pozvao je makedonskog premijera Zorana Zaeva da se izjasni na čijoj je strani nakon izjave vicepremijera samoproglašenog Kosova Enver Hodžaja da je sa zvaničnicima Makedonije, Hrvatske i Crne Gore razgovarao o osnivanju "pakta protiv Srbije".
Ivan Stoilković - Foto: RTRS
Ivan StoilkovićFoto: RTRS

"Svima je jasno da Zaev neće dati odgovor, jer bilo koji drugi odgovor osim da, ugrozio bi njegovu i poziciju makedonske vlade po pitanju unutrašnje političke stabilnosti", rekao je Stoilković.

Prema njegovim riječima, ukoliko Zaev ipak bude prinuđen da se izjasni "on će prihvatiti zahtjev koji dolazi iz Prištine".

"Tražio sam objašnjenje i pitao Zaeva da odgovori prije svega građanima Makedonije na čijoj je on to strani. Da li je možda na strani albanskih šovinista ili na strani sopstvenog naroda i na kraju krajeva, pripadnika srpske zajednice koja živi u Makedoniji", kaže Stoilković, koji je Zaevu uputio poziv preko Fejsbuka.

On je naglasio da, ukoliko se Zaev izjasni da je na strani "albanskih šovinista", to će njegovoj stranci dati za pravo da "najotvorenije bude na strani Srbije".

"To podrazumeva, ne samo solidarnost sa Srbijom i srpskim narodom, već i koordinaciju sa srpskom politikom. Mi od ovoga nećemo odustati, jer je ovo previše, ne samo za nas nego i za cio makedonski narod, zato što, po svim istraživanjima javnog mnjenja, makedonski narod Srbe i Srbiju smatra za svoje najbolje i najbliže susjede", rekao je Stoilković za Tanjug.

On je upozorio da izjave koje iz Makedonije dolaze do srpske javnosti predstavljaju veliku manipulaciju koja, kako kaže, potiče od Zaeva kao i od njegovih lobista.

"U tim izjavama on priča sve najbolje i iz njegovih usta teku med i mleko, a suštinski to nije tako. Makedonija je promjenom svoje politike došla u situaciju da Srbiju stavi u veoma nezavidan položaj jer smo mi na južnim granicama dobili sjeverozapad, odnosno dobili smo novu Hrvatsku", ističe Stoilković.

Kosovski vicepremijer Enver Hodžaj izjavio je zagrebačkom "Večernjem listu" da je sa zvaničnicima Hrvatske, Makedonije i Crne Gore razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije".