latinica  ћирилица
02/12/2018 |  15:33 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Dvor na Uni: Mještani ogorčeni zbog radioaktivnog otpada

Lokalitet Čerkezovac na Trgovskoj gori biće odlagalište radioaktivnog otpada.

Nakon ove odluke hrvatske Vlade, mještani Dvora na Uni ne kriju ogorčenje. Ovo je kažu, ekološka katastrofa, jer se podno Trgovske gore nalaze izvori pitke vode. Međutim, glas mještana niko ne želi da čuje!

Gore biti ne može, kategorični su mještani Dvora na Uni. Ogorčeni su na odluku Vlade Hrvatske da radioaktivni otpad bude nadomak njihovih kuća.

- Protiv toga ne mogu ništa. To je država kako odluči, a ja s tim zadovoljan nisam, rekao je Slavko Tadić, mještanin Dvora na

Dok ih niko ništa ne pita, stanovnici upozoravaju na posljedice, koje bi radioaktivni otpad mogao da prouzrokuje u Dvoru. Nada Tadić kaže, da zbog veoma čestog nestanka vode, dolaze na izvor podno Čerkezovca.

- Ako se ovdje odloži nuklearni otpad, ova voda neće biti zdrava za piti, dodala je ona.

Mjesto Čerkezovac je mjesto koje je određeno kao lokacija za odlaganje nuklearnog otpada. Prve kuće su udaljene svega stotinjak metara.

U jednoj od tih kuća živi Svetozar Basrak. Bilo je svjedoči, odlaganja radioaktivnog otpada i proteklih godina.

- Svaku noć poslije ponoći voze otpad gore. To traje već tri godine već, a sad je i zvanično, rekao je Basrak.

Mještani Dvora, govori Svetozar, unazad nekoliko godina sve češće obolijevaju od malignih bolesti. I on je jedan od njih. Boluje od karcinoma pluća.

U Hrvatskoj zbog ove odluke reaguju i ekološka udruženja. Iz "Zelene akcije" poručuju da je radioaktivni otpad suviše rizičan da bi se nametnuo opštini bez pristanka lokalne zajednice. Zbog čega je odluka pala baš na Trgovsku goru - "borci" za ekološka prava objašnjavaju.

- Zato što je lobistički najmanje uticajna, na nacionalnoj razini je ostala kao jedina takva lokacija za preostali objekat. Pogotovo što je nesretno s tom lokacijom je blizina granice sa susjednom državom gdje je za takav objekat potrebno postići sporazum da bi se tako nešto realizovalo na toj lokaciji, naglasio je Toni Vidan, ekološko udruženje.

Za rukovodstvo opštine Dvor na Uni priča o otpadu još nije završena.

- Boriću se da ispoštujem stav građana opštine Dvor ,a to je da nuklearni otpad ne dođe u Dvor, zaključio je Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor na Uni.

Nakon odluke o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, slijedi izrada strateške procjene uticaja na okolinu. U Ekološkom udruženju "Zelena akcija", strahuju da javnost i struku niko mnogo pitati neće.

Da li je na radioaktivni otpad stavljena tačka ili borba tek predstoji – pokazaće vrijeme.