latinica  ћирилица
04/12/2018 |  14:51 ⇒ 19:08 | Autor: SRNA

Srpska ponovo blokirala račune UIO BiH

Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica potvrdio je za Srnu da je Srpska danas ponovo blokirala račune Uprave za indirektno oporezivanje BiH da bi naplatila preostali dug koji, nakon današnje uplate milion KM, iznosi oko 23 miliona KM.
Pravobranilaštvo Republike Srpske - Foto: Screenshot
Pravobranilaštvo Republike SrpskeFoto: Screenshot

Govedarica je pojasnio da je Srpska ukupno potraživala više od 28 miliona KM, danas je po izvršnom rješenju preneseno na račun Republike Srpske oko milion KM, a u prethodnom periodu Srpska je uspjela da naplati više od četiri miliona KM, tako da je ostalo još oko 23 miliona KM.

On očekuje da naplata duga bude nastavljena u kontinuitetu u zavisnosti od punjenja računa.

Republika Srpska se krajem maja odlučila na blokadu računa UIO, ali je Sud BiH naredio obustavu izvršnog postupka dok nadležni u UIO ne pronađu rješenje za isplatu.

S obzirom na to da se to nije desilo do juče, do kada je trajao rok obustave izvršnog postupka, Srpska se ponovo odlučila na blokadu računa.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UIO obavezna da Srpskoj isplati 15 miliona KM plus kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.