latinica  ћирилица
06/12/2018 |  18:18 ⇒ 07/12/2018 | 08:08 | Autor: RTRS

Krišto predsjedavajuća PD PS BiH, Radmanović i Zvizdić zamjenici

Nebojša Radmanović iz SNSD-a, Borjana Krišto iz HDZ-a BiH i Denis Zvizdić iz SDA, na konstitutivnoj sjednici Predstavničkog doma BiH, izabrani su za članove Kolegijuma ovog doma. Prva predsjedavajuća, biće Krišto. Sjednica je okončana imenovanjem Komisije za izbor Savjeta ministara. Da li je izbor Kolegijuma oslikao i vladajuću većinu, koja će odlučiti i mandat Savjeta ministara?

Kod izbora Borjane Krišto na mjesto predsjedavajuće i Nebojše Radmanovića za drugog zamjenika u Kolegijumu Predstavničkog doma nije bilo nedoumica. Izbor prvog zamjenika iz bošnjačkog naroda i dva kandidata Denisa Zvizdića iz SDA i Nermina Nikšića, SDP-a BiH, uz niz poslovničkih intervencija, pauze i dva kruga glasanja, mada je već u prvom krugu bilo jasno da je Zvizdić dobio opštu većinu, ali i jednu trećinu glasova iz oba entiteta. Da će predsjedavajući Savjeta ministara BiH biti iz SNSD-a i da to niko ne spori, odmah nakon konstitutivne sjednice potvrdio je Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

- Da li će to biti Zoran Tegeltija znaće se uskoro kada Predsjedništvo završi svoj dio posla. Prirodno je da kada se izabere Kolegijum da je to najava nove većine iz koje će biti formiran Savjet ministara. Nadam se da će vrlo brzo biti izabran Savjet ministara i da će njegova okosnica da budu političke partije koje su glasale danas za izbor Kolegijuma - potvrdio je Radmanović.

Da postoje sve poslovničke pretpostavke za početak izbora Savjeta ministara, ali i da će prethoditi dogovori političkih partija, rekla je predsjedavajuća Krišto. Ponašaće se, kaže, odogovorno, i u skladu sa očekivanjima baze, koja joj je ukazali povjerenje.

- Bez zajedničkog rada i zalaganja svih, BiH ne može napraviti iskorak na reformskom putu, ali ni onaj evropski i evroatlantski. Izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kada je riječ o proceduri, bio je legalan, ali on nikada to neće biti za hrvatski narod i za HDZ - istakla je Krišto.

Zvizdić kaže da je rano govoriti o konačnim koalicijama na svim nivoima vlasti. Njegovi su prioriteti, kaže, stari i važni - evropske integracije i obaveze nakon aktiviranja MAP-a.

- Za formiranje vlasti nije dovoljno samo formiranje rukovodstva parlamenata na svim nivoima vlasti u BiH, već ona mora biti bazirana na precizno definisanim programskim ciljevima, te reformskim procesima, mjerama i prioritetima - poručio je Zvizdić.

Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH, kaže da ovoj stranci smetaju određene politike koje su bile u prethodne četiri godine, ali je ulazak u vlast sa SDA na nivou BiH, kaže, izbor pobjednika.

- Tada smo bili kritičari i bili smo opozicija. Postoji pravilo, a tu je i Ustav BiH, koji precizira da se vlast sastavlja, a najbolja vlast je ona koja se koncipira na temlju izbornih pobjednika u Srpskoj i FBiH. SNSD je bio izborni pobjednik 2014. godine, ali su stranci, sa nekim drugim strukturama, omogućili da tadašnji Savez za promjene bude dio vlasti na nivou BiH - iznio je jasan stav Košarac.

Nakon imenovanja članova Komisija za izbor Savjeta ministara, Predsjedništvo BiH treba da imenuje predsjedavajućeg u periodu od 15 dana od konstitutivne sjednice Predstavničkog doma.