latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:52 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Pozitivni pomaci u razvoju hraniteljstva u Srpskoj

Sva djeca imaju prava na porodicu i potrebno je aktivnije raditi na tome da djeca bez roditeljskog staranja dobiju smještaj u hraniteljskim porodicama. Ovo je zaključak konferencije "Razvoj hraniteljstva", u organizaciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, uz podršku UNICEF-a.

Hraniteljstvo kao oblik zaštite ozakonjen je u Republici Srpskoj 2012. godine, kada je i uvedeno pravo na zbrinjavanje u hraniteljskoj porodici. Od tada do danas učinjeni su pozitivni pomaci kada je riječ o zbrinjavanju djece u Republici Srpskoj.

- Cilj konferencije je da se promoviše starateljstvo, razmijene iskustva, definišu novi ciljevi i zadaci u narednom periodu kako bi hraniteljstvo postalo najoptimalniji oblik zaštite djece bez roditeljskog staranja i one koja zbog situacije u porodici nisu u mogućnosti da žive sa roditeljima, rekao je Pavle Paunić, v.d pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske.

Unazad tri godine UNICEF, uz podršku Evropske unije, podržava program primjene reforme sistema dječije zaštite u BiH.

- Glavni fokus UNICEF-a jeste da dijete odrasta u porodičnom okruženju i kako je pomoćnik ministra naglasio , prioritet jeste da djeca ne žive u institucijama odnosno da se uradi transformacija institucija i da se obezbjedi alternativni smještaj u porodičnom obliku brige, rekla je Antonija Ludike, voditeljica odjela dječije zaštite u BiH.

U domu Rada Vranješević ova ustanova napravila je plan kako da budu od najveće koristi za sistem dječije i socijalne zaštite u Srpskoj.

Psiholog u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci Ljiljana Uletilović pojasnila je da smještaj u Domu finansiraju resorno ministarstvo i lokalne zajednice, posredstvom centara za socijalni rad.

- Djeca za smještaj od centara za socijalni rad dobijaju 680 KM, a od ministarstva 530 KM, dodala je Uletilovićeva.

Ona je istakla da je bilo problema sa neredovnim uplaćivanjima, što otežava rad Doma.

Mira Komljen je hranitelj već tri godine i brine se o dvojici dječaka sa Daunovim sindromom.

- Početak je bio težak, dok se nisu navikli na nas i sada savršeno funkcionišemo. Imaju puno aktivnosti, dodala je Komljenova.

Od 2012. do danas učinjeni su veliki pomaci u ovoj oblasti. Do sada je povećan broj hraniteljskih porodica na 177 , u kojima je smješteno 250 mališana .

Trenutno u jedinom domu u Republici Srpskoj za nezbrinutu djecu Rada Vranješević boravi 78 mališana, a cilj ove konferenciije je, prije svega, da u budućnosti svi štićenici budu zbrinuti u hraniteljskim porodicama .