latinica  ћирилица
17/12/2018 |  13:01 | Autor: novosti.rs

Crna Gora: Sindikat traži za 60 evra veći minimalac

Socijalni savjet tokom nedelje razmatraće povećanje minimalne zarade u Crnoj Gori. Najniža primanja trebalo bi da iznose 255 evra ili polovinu prosječne plate. Vlada neće da se zadužuje da bi povećala zarade

Uprkos tome što je minimalna zarada najmanja u regionu, i što su pritisci na nadležne sve veći da se njen iznos poveća, Vlada Crne Gore do sada nije pokazala spremnost da to učini. Posljednji put zahtjev za povećanje minimalca pokrenuli su poslanici SDP-a, ali premijer Duško Marković nije bio optimističan, navodeći da bi to moglo da ima negativne efekte kroz porast nezaposlenosti i sive ekonomije.

Predstavnici crnogorskih sindikalnih organizacija, smatraju da bi minimalna zarada trebalo da iznosi 50 odsto prosječne plate, koja je trenutno 511 evra, a kako su najavili, to će biti jedna od tačaka dnevnog reda na sastanku Socijalnog savjeta koji će se održati u četvrtak.

Prema riječima generalnog sekretara Saveza sindikata, Duška Zarubice, svi socijalni partneri složili su se da je povećanje minimalca neophodno. Kako je kazao, Socijalni savjet predlaže iznos minimalne zarade, a Vlada je ta koja odlučuje.

Podsjećajući na nedavnu izjavu premijera Duška Markovića, da u narednoj godini neće biti novca za povećanje minimalne zarade, Zarubica je istakao da je to stvar Socijalnog savjeta.

- Zbog čega vidimo uspjeh? Uspjeli smo da se dogovorimo sa socijalnim partnerima, hoćemo da vjerujemo u socijalni dijalog i da ga unaprijedimo. Povećanjem minimalne zarade dobijaju svi socijalni partneri - poručio je Zarubica.

Kako je naglasio, veliki broj poslodavaca legalno uplaćuje minimalnu zaradu i doprinose, dok ostatak novca radnik dobija "na ruke" .

- Svakome je jasno koliko bi njeno povećanje bar donekle ublažilo loš standard zaposlenih, smanjilo sivu ekonomiju i poslodavcima omogućilo zdraviju konkurenciju - smatra Zarubica.

Podsjetio je i da je minimalna zarada posljednji put povećana prije pet godina, dok se u zemljama iz regiona one uglavnom usklađuju jednom godišnje, navodeći i podatak da minimalac u Crnoj Gori iznosi 37 odsto od prosječne zarade, dok se u regionu taj procenat kreće od od 47 do 53 odsto.

Da je minimalna zarada manja u odnosu na one u zemljama iz okruženja, te da ona ne bi trebalo da bude niža od 50 odsto prosječne, istakao je i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Srđan Keković, navodeći da nju trenutno prima gotovo 10.000 zaposlenih.

- Dali smo podršku poslodavcima da se određeni porezi i doprinosi umanje. Nije prihvatljivo da se umanjuju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, jer bi to bio kontraefekat. Na pitanje povećanja minimalne zarade niko ne može staviti tačku prije nego što Socijalni savjet kaže hoće li se nešto desiti ili neće, jer bi to bilo prejudiciranje okolnosti - kazao je Keković.

On smatra da nema većeg interesa građanina od toga da on mora da dobije minimum plate koliko mu je dovoljno da može da preživi i da može da radi.

- Pričamo o povećanju od 60 evra, što je minimalno povećanje u odnosu na cijene usluga i robe u državi. Minimalna potrošačka korpa iznosi 637 evra, u koju nije uračunata renta za stanovanje - ocijenio je Keković.

Prema preliminarnim podacima Monstata, vrijednost minimalne potrošačke korpe u novembru je iznosila 640 evra, što govori da za mjesečne troškove četvoročlane porodice, koje su računali statističari, nisu dovoljna ni tri minimalca.

Јavnost je početkom godine burno reagovala na Monstatovu potrošačku korpu, kada je došlo do promjene u njenoj strukturi. Naime, kako je za izdatke za hranu i bezalkoholna pića predviđeno 261,3 evra mjesečno za četvoročlanu porodicu, znači da su statističari izračunali da je za tri obroka po osobi dovoljno dva evra dnevno.