latinica  ћирилица
05/01/2019 |  15:29 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

"Trka za život" produžila život Borisu Bjedovu iz Brčkog?

Boris Bjedov iz Brčkog, osam godina boluje od bolesti koja mu je potpuno uništila bubrege. Izgubio je nadu da može sakupiti neophodan novac, nakon kojeg bi mu izvršena transplantacija bubrega. Ipak, desilo se čudo. Za manje od mjesec dana prikupljen je novac, i to više nego što je potrebno za operaciju. Nakon ove vijesti, četvoročlanoj porodici Bjedov vraćeni su osmijesi na lica.

Umjesto potrebnih 60.000 KM, za manje od mjesec dana prikupljeno je 70.000 maraka za transplantaciju bubrega Borisa Bjedova u Francuskoj. U rekordnom vremenu, rekordan i iznos, kaže Bjedov.

"Mislim da niko od nas ovo nije očekivao, nije bilo realno očekivati u ovakvoj finansijskoj situaciji da se prikupi toliki iznos za mjesec dana. Eto, Bogu hvala uspjeli smo", kaže Boris.

U akciji borbe za život Borisa Bjedova učestvovalo je mnogo građana Brčkog, lokalna Vlada, privatna preduzeća, pa i institucije koje se bave kulturom. Folklorna grupa "Prosvjeta" na godišnjem koncertu je prikupila 3.000 maraka.

Glavni posao u prikupljanju sredstava obavila je Humanitarna organizacija "Trka za život", kojoj je ovo četvrta ovakva aktivnost u protekloj godini.

"Inače ove akcije traju po dva - tri mjeseca, ali svi smo se angažovali i stvarno je to išlo tako brzo što na naše veliko iznenađenje. U novu godinu smo ušli sa jednom velikom pobjedom", ističe Boro Ilić, predsjednik HO "Trka za život".

Konačno je i radost na licima četvoročlane porodice Bjedov. Već je potpisan ugovor sa državnom klinikom u francuskom gradu Grenoblu, gdje će transplantacija biti urađena.

Bjedovi očekuju da bi poziv iz klinike u Francuskoj mogao da uslijedi nakon božićnih praznika. Ljepši dar ovoj porodici u vrijeme božićnih praznika i nije mogao da bude.

"I ovaj primjer je dokaz da mi je humana akcija građana podarila dalji život. Iskazujem neizmjernu zahvalnost svima, kaže Boris Bjedov.