latinica  ћирилица
08/01/2019 |  10:02 ⇒ 10:34 | Autor: SRNA

Izmišljotina da Tači želi ukidanje taksa

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da pisanje Vašington posta o inicijativi predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da se ukinu prištinske takse na srpsku robu predstavlja izmišljotinu.
Igor Simić - Foto: TANЈUG
Igor SimićFoto: TANЈUG

Simić je rekao da su svi članovi vlade u Prištini, koji pripadaju Tačijevoj partiji, glasali za uvođenje taksa.

On je naveo da se "Tačijeva desna ruka" Kadri Veselji javno hvalio da je prijedlog premijera samoproklamovanog Kosova Ramuša Haradinaja bio da takse budu 30 odsto, a njegov da to bude 100 odsto.

- To je klasična igra dobrog i lošeg policajca u kojoj će jedan glumiti kako, eto, ne mrzi Srbe i poštuje ih kao sagovornike, prije svega naš pregovarački tim i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ,kada se govori o pregovorima u Briselu, a s druge strane Haradinaj će zastupati tvrdu struju koja treba da stvori takve uslove da Srbima na Kosmetu život bude što teži - istakao je Simić.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji na Kosmetu, Simić je ocijenio da posljednji napadi na Srbe i krađa njihove imovine predstavljaju još jedan vid pritiska na Srbe na Kosmetu, osim taksa koje blokiraju distribuciju srpskih proizvoda, posebno onima koji žive južno od Ibra.

On je podsjetio na napade u Stanišoru i Gornjem Kusu - serija krađa i pljački koje su doživjeli Srbi u tim krajevima, te naveo da je jedna srpska porodica od 1999. godine peti put opljačkana u multietničkoj opštini Novo Brdo.

Prema njegovim riječima, u Gornjem Kusu je verbalno bio napadnut sveštenik koji je namjeravao da služi liturgiju u porti crkve.

Delagacija Srpske liste, predvođena Goranom Rakićem, danas će otputovati u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske da prenese pozdrave rukovodstvu i narodu Srpske od Srba sa Kosmeta.