latinica  ћирилица
05/02/2019 |  19:28 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Studiranje u Rusiji više nije neostvariv san za studente u Srpskoj

Studiranje u Rusiji više nije neostvariv san za studente iz Republike Srpske, zahvaljujući Srpsko-ruskom sajuzu i Centru za poslovnu saradnju sa Republikom Srpskom , koji su na Filološkom fakultetu u Banjaluci organizovali prezentaciju o mogućnostima besplatnog studiranja u Nižnjem Novgorodu.

Nižnji Novgorod, po veličini i broju stanovnika četvrti grad u Ruskoj Federaciji, već četiri godine sarađuje sa Republikom Srpskom u ekonomskom, privrednom, obrazovnom, turističkom i kulturnom smislu. Sporazumom između Vlade Srpske i Vlade Nižgorodske oblasti, potpisanim 2017. godine, omogućena je realizacija ove saradnje.

"Pod besplatnim školovanjem u Rusiji podrazumijevamo osnovne, master i doktorske studije kao i dodatni program obrazovanja koji traje oko godinu dana. Studenti iz Srpske imaju besplatan smještaj i stipendiju Ruske Federacije koja iznosi 25 evra mjesečno", ističe Јovana Kojić, rukovodilac "Srpsko – Ruskog sajuza".

Nakon završenog fakulteta na ovom univerzitetu studenti mogu da rade kao prevodioci ruskog ili nekog drugog jezika, predavači ili u nekim međunarodnim kompanijama u oblasti ekonomije, naglasila je profesorica katedre za međunarodne odnose Nižegorodskog državnog lingvističkog univerziteta Svetlana Kolobova.

Izučavanje 14 jezika, među kojima i srpskog, filologija, lingvistika, međunarodni odnosi, turizam i ekonomija- samo su neke od mogućnosti koje nudi ovaj univerzitet, na kojem se studenti iz različitih slovenskih zemalja osjećaju kao kod kuće.