latinica  ћирилица
07/02/2019 |  19:12 | Autor: SRNA

Stefanović: Srpske službe kredibilan partner u borbi protiv terorizma

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da su se srpska policija i ostale službe pokazale kao kredibilan partner u borbi protiv terorizma na međunarodnom nivou.
Nebojša Stefanović (foto: Grad Bijeljina) -
Nebojša Stefanović (foto: Grad Bijeljina)

"Na našu sreću, za razliku od brojnih zemalja, u Srbiji nije bilo terorističkih napada, što naravno ne znači da smo mi opušteni. Budno smo propratili svaku i najmanju mogućnost opasnosti i tako ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti", rekao je Stefanović na predavanju koje je održao na Vojnoj akademiji o temi "Suprotstavljanje terorizmu kao važan segment političke nacionalne bezbjednosti Srbije".

On je naveo da se u fokusu rada srpskih bezbjednosnih službi nalaze "povratnici" sa stranih ratišta i ekstremna radikalizacija, saopšteno je iz ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

"Podaci pokazuju da se u Siriji i Iraku trenutno u sastavu terorističkih organizacija nalazi ukupno 28 državljana Srbije i mi u suštini iz godine u godinu imamo trend smanjenja takvih odlazaka", rekao je Stefanović.

On je istakao da su modeli radikalizacije ranije bili daleko jednostavniji, dok su se danas praktično preselili u virtuelni svijet, gdje terorističke organizacije zloupotrebljavaju društvene mreže i sajtove za propagandu, obučavanje, regrutovanje novih članova i prikupljanje finansijskih sredstava.

Stefanović je ukazao da je Služba za borbu protiv terorizma MUP-a Srbije razmijenila tokom protekle godine 515 informacija u okviru međunarodne operativne policijske saradnje i učestvovala na 49 sastanaka i u 62 strateške međunarodne aktivnosti.