latinica  ћирилица
21/02/2019 |  14:58 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Novi Savjet ministara preduslov za efikasnu komunikaciju (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom, izvršnim direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Tomasom Majer Hartingom i šefom Delegacije EU u BiH Lars Gunarom Vigemarkom.
Cvijanovićeva sa Danijelsonom, Majer Hartingom i Vigemarkom - Foto: RTRS
Cvijanovićeva sa Danijelsonom, Majer Hartingom i VigemarkomFoto: RTRS

Konstatovano je da je formiranje novog saziva Savjeta ministara preduslov za efikasnu komunikaciju između entiteta i nivoa zajedničkih institucija, koja je, u skladu sa usaglašenim mehanizmom koordinacije, neophodan element u procesu evropskih integracija BiH.

Cvijanovićeva je istakla da je Vlada Republike Srpske prva u BiH verifikovala prevedene objedinjene odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te izrazila očekivanje da će i ostali nivoi vlasti uložiti dodatni napor, kako bi BiH u što kraćem roku dostavila Evropskoj komisiji odgovore na dodatna pitanja.

Sastanak u Palati Srpske (Foto: RTRS)

Predsjednica Srpske je još jednom naglasila da je Republika Srpska u potpunosti posvećena evropskim integracijama, koje, u skladu sa dogovorenim pravilima sistema koordinacije, garantuju puno uvažavanje ustavne pozicije, kao i nadležnosti Republike Srpske i njenih institucija.

Sastanku su prisustvovali i šefica Odjela za BiH u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Mihela Matuela i stručni saradnik za BiH u Evropskoj službi za spoljne poslove Aleksis Hupin.

Sastanak u Palati Srpske (Foto: RTRS)

Nakon sastanka je organizovan radni ručak sa delegacijom Evropske unije, kojem su, pored predsjednice Srpske, prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te ministri Zlatan Klokić, Lejla Rešić i Dragan Lukač, saopšteno je iz Kabineta predsjednice.