latinica  ћирилица
15/03/2019 |  11:13 ⇒ 22:38 | Autor: SRNA

Žena prvi put na čelu Slovačke?

Slovačka bi mogla prvi put da dobije ženu na mjestu predsjednika Zuzanu Čaputovu /45/ iz stranke Napredna Slovačka, inače aktivistu za zaštitu životne sredine i liberala.
Zuzana Čaputova (Foto: Topky/Vlado Anjel) -
Zuzana Čaputova (Foto: Topky/Vlado Anjel)

Čaputova je, prema anketama, favorit pred skore izbore 30. marta i dobija daleko više glasova od najjačeg rivala sekretara EU za energetiku Maroša Šefčoviča.

Iako Čaputovu podržava 52,9 posto glasača, a Šefčoviča 16,7 odsto prema posljednjem ispitivanju javnog mnjenja, izbori će, procjenjuju politički analitičari, ići u drugi krug, jer niko neće uspjeti da dobije više od 50 odsto na prvom glasanju.

Izborni slogan Čaputove glasi: "Borimo se protiv zla!". Ona je bila stalni demonstrant nakon ubistva istraživačkog novinara Јana Kucijaka i njegove vjerenice 2018. godine.

To ubistvo i istraga o navodnim vezama slovačkih političara i italijanske mafije izazvali su veliku krizu u zemlji, zabrinutost za slobodu medija i strah od korupcije.

Talas ogorčenja doveo je do ostavke premijera Roberta Fice.

Politika Čaputove je prijemčiva za birače koji nisu zadovoljni sadašnjim političkim elitama ni u vlasti ni u opoziciji, smatraju politički analitičari.

Ona zagovara pravo na abortus i obećava veća prava za istopolne parove, ali to bi joj moglo smanjiti popularnost u /konzervativnoj/ Slovačkoj.

Njen rival Maroš Šefčovič ima podršku vladajuće stranke Smjer-SD, što bi ga moglo diskvalifikovati u očima onih kojima ta stranka više nije prihvatljiva.

Mnogi Slovaci, međutim, smatraju da Šefčovič, koji je i potpredsjednik Evropske komisije od 2014, ne poznaje dobro unutrašnju politiku zemlje.

Šefčovič je u početku vodio u anketama, dok je Čaputova, slabo poznata u široj javnosti, izbila u prvi plan tek nakon povlačenja naučnika Roberta Mistrika, koji je podržao njenu kandidaturu, navode analitički portali.

Slovački predsjednik ima simboličnu ulogu, ratifikuje međunarodne sporazume i imenuje najviše sudije, uključujući predsjednika Vrhovnog suda.

On je i glavni komandant oružanih snaga i ima pravo veta u toj oblasti.