latinica  ћирилица
11/04/2019 |  18:29 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Poziv za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih i RVI

Јavni poziv za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske biće otvoren od 1. do 31. maja. Predsjedništvo Boračke organizacije Srpske apelovalo je na sve iz ove populacije, koji nisu riješili stambeno pitanje da se prijave u roku.

BORS je usvojio i zaključke o boračkoj problematici, koje će predočiti premijeru Radovanu Viškoviću, na sastanku koji bi trebalo da bude održan do 20. maja.

76 stanova ove godine biće podijeljeno ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca, poručio je resorni ministar. Vlada ove godine nije planirala izdvajanje sredstava za izgradnju novih stambenih jedinica za ovu populaciju.

U resornom ministarstvu apeluju da se na vrijeme prijave na javni poziv.

- Mogu se u svojim lokalnim zajednicama obratiti Boračkim organizacijama, imaju uredbu i sve informacije koje su im potrebne za ovaj javni poziv - kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Tačan broj nezbrinutih ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca niko ne zna.

O broju, poručuju u Boračkoj organizaciji, nezahvalno je govoriti, ali se nadaju da će biti poznat po okončanju javnog poziva.

- Imamo predstavu ali se pokazalo kao netačan podatak kada smo snimali stanje, prijavili su se i oni koji po kriterijumima ne ispunjavaju uslove. Konkurs će pokazati koliko je zaista stambeno nezbrinutih lica - rekao je Duško Vukotić, predsjednik Predsjedništva BORS-a.

I u resornom ministarstvu očekuju da će do kraja ove godine imati jasnu sliku o broju onih kojima je potreban krov nad glavom.

U Savezu ratnih vojnih invalida procjenjuju da je oko 1.000 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i porodica poginulih boraca stambeno nezbrinuto.