latinica  ћирилица
12/04/2019 |  13:45 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Cvijanović - Ruson: Franscuska razvojna agencija finansiraće projekte u Srpskoj

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Gijomom Rusonom.
Cvijanović - Ruson - Foto: RTRS
Cvijanović - RusonFoto: RTRS

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnim  političkim i ekonomskim temama, aktivnostima institucija Republike Srpske u procesu evropskih integracija i mogućnostima za unapređenje privredne i kulturne saradnje Srpske i Francuske.

Cvijanovićeva i Ruson razgovarali su o formiranju vlasti na nivou BiH i zajednički ocjenili da je neophodno što prije uspostaviti stabilnu vlast, kako bi se mogli nastaviti reformski procesi koji su neophodni za priključenje Evropskoj uniji.

Predsjednica Republike je istakla da od političke stabilnosti zavise brojna inostrana ulaganja, te podsjetila da je Srpska pokazala puni kapacitet i sposobnost da u kratkom roku poslije izbora formira Vladu, usvoji strateške dokumente i ostvaruje značajan napredak u sprovođenju Reformske agende.

Ovom prilikom najavljeno je djelovanje Francuske razvojne agencije u BiH i Republici Srpskoj, koja će finansirati projekte u oblastima saobraćaja, regionalnih integracija, životne sredine i klime, inovacija i digitalne ekonomije, te ocijenjeno da će dolaskom ove agencije ekonomski odnosi Srpske i Francuske biti sadržajniji.

Predsjednica Republike i ambasador Francuske zaključili su da postoji širok dijapazon mogućnosti za unapređenje različitih vidova saradnje, kao što su obrazovanje i kultura, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.