latinica  ћирилица
12/04/2019 |  15:15 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Prva semberska brigada obilježila 27 godina od formiranja

U Bijeljini je obilježeno 27 godina od formiranja Prve semberske brigade. Na spomenik palim borcima Semberije u centru Bijeljine položeni su vijenci, a obilježavanje godišnjice počelo je parastosom u crkvi Svetog Đorđa. Na brčanskom ratištu branili su ''Koridor života'', a potom srpska naselja na Majevici.

Prva semberska laka pješadijska brigada formirana je 12. aprila 1992. godine i prva je zvanična oružana formacija Vojske Republike Srpske. Sve ostale formirane su kasnije, tokom maja i juna. Brigada ima najduži ratni i borački staž i mada nosi naziv "semberska", ova operativna jedinica bila je osposobljena za dejstvo na širem području Republike Srpske.

- Ova brigada je uspješno izvršavala sve postavljene zadatke. U nesrećnim događajima u Bijeljini, u saradnji sa narodom, uspjeli smo u kratkom roku da deblokiramo grad, uklonimo barikade i protjeramo one koji su došli u Bijeljinu da preuzmu vlast - prisjeća se ratnog puta Đoko Pajić, prvi načelnik štaba Prve semberske brigade.

U septembru 1995. dio njenih jedinica su učestovale u odbrani Krajiških opština, a dejstvovala je i na Sarajevskom ratištu. Prva semberska brigada nastala je iz 17. brigade ЈNA i bila je mobilisana od septembra 1991. godine, imala je zadatak da štiti šire područje Semberije od agresije iz Hrvatske.

- Tu smo da odamo počast našim poginulim. Ponosan sam kao i svi borci Prve semberske brigade. Bili smo uspješni, hrabri, odvažni u ratu - riječi su Milana Lukića, pripadnika Prve semberske brigade.

Ova jedinica jedna je od tri ratne "semberske" brigade u posljednjem otadžbinskom ratu. Imala je 139 poginulih boraca i više stotina ranjenih.

- Mi smo danas ovdje da kažemo da nismo zaboravili naše pale junake, da ćemo ih vječno pamtiti i da smo im vječno zahvalni - poručio je Miodrag Stevanović, predsjednik boračke organizacije Bijeljina.

Prva semberska brigada odlikovana je Karađorđevom zvijezdom trećeg reda za učešće u odbrani Republike Srpske u odbrambeno otadžbinskom ratu.