latinica  ћирилица
12/04/2019 |  16:02 ⇒ 13/04/2019 | 00:25 | Autor: RTRS

Šeranić: Važno uvođenje domova zdravlja u trezorski sistem poslovanja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u Banjaluci sa direktorima svih domova zdravlja u Srpskoj o uvođenju zdravstvenih ustanova u trezorski sistem poslovanja s ciljem finansijske stabilizacije zdravstvenog sistema.
Šeranić sa direktorima DZ - Foto: RTRS
Šeranić sa direktorima DZFoto: RTRS

Šeranić je rekao da bi na taj način bio obezbijeđen kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građanima.

- Razgovarao sam i sa direktorima bolnica. Ovo je samo prvi u nizu sastanaka o uvođenju domova zdravlja u trezorski sistem poslovanja na način kako je to učinio Dom zdravlja Čelinac, kao pilot-projekat. U narednom periodu očekujem i sastanak sa načelnicima opština i gradova prijatelja na skupštini Saveza opština i gradova, gdje ćemo upravo razgovarati o uvođenju domova zdravlja u trezorski sistem poslovanja, s obzirom da to smatram vrlo važnom mjerom - istakao je on.

Kada je riječ o dugovanjima koja imaju pojedini domovi zdravlja, Šeranić je naveo da se radi na usaglašavanju bilansa sa Poreskom upravom Srpske, te da su među onima sa najvećim dugovanjima domovi zdravlja Modriča i Sokolac.

- Namjera Vlade je da, kako stoji u Programu ekonomskih reformi, izmiri poreze i doprinose zdravstvenih ustanova za koje se odluči u ovoj godini za uvođenje u trezorski sistem poslovanja, dok će druge vrste zaduženja ustanove morati da same izmire u okviru poslovanja - rekao je Šeranić.

Direktor Doma zdravlja Čelinac Draško Kuprešak istakao je da ova zdravstvena ustanova ima samo pozitivna iskustva sa trezorskim načinom poslovanja.

Direktor Doma zdravlja Kotor Varoš Vladimir Bibić rekao je da je akcioni plan za prelazak zdravstvenih ustanova na trezorki sistem poslovanja o kojem su danas upoznati veoma obiman i zahtjevan.