latinica  ћирилица
08/05/2019 |  09:13 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Elfeti Veseli deset godina zatvora; Sakib Halilović osobođen krivice

Prvostepenom presudom, Sud BiH osudio je Elfetu Veseli na 10 godina zatvora zbog monstruoznog ubistva dvanestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića u ljeto 1992. godine u selu Bajrići – kod Zvornika.

Njenog nadređenog - komandira nekadašnjeg Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje i Kamenica - Sakiba Halilovića Kibeta – sudsko vijeće oslobodilo je komandne odgovornosti za ovaj zločin.

Stižu i prve reakcije iz Srpske - još jedna sramna presuda Suda BiH u kojoj se ratni zločini protiv Srba nastoje minimizirati i prikazati kao incidenti.

Žena "monstrum" - kriva je! No prvostepena kazna, kao nagrada! 10 godina za monstruozno ubistvo dvanaestogodišnjaka. Zaklala ga je, potom "ovjerila" iz vatrenog oružja. Iživljavala se – iscrtavajući krst na njegovim grudima i čineći druge monstruoznosti - tako su govorili svjedoci.

Povrede na obdukovanom tijelu potvrdio i vještak medicinske struke Zoran Stanković. Ali, za sudsko vijeće dječaka Slobodana, Veselijeva je ubila iz vatrenog oružja.

Presuđivalo je Vijeće, kao i u ostalim sporadičnim predmetima protiv Bošnjačkih zločinaca i prema blažem, krivičnom zakonu SFRЈ u kojem je maksimalna kazna 15 godina. I procijenilo da je za Elfetin, u sudnici “pravnički” modifikovan zločin, nad nedužnim djetetom, dovoljno 10 godina zatvora s tim da se u kaznu uračunava i pritvor u BiH od marta 2017. godine, kao i ekstradicioni u Švajcarskoj od septembra 2016. godine. Za razliku od Veselijeve, koja će pravosnažnu presudu "sačekati" u pritvoru, a on je danas produžen za još devet mjeseci, njen ratni pretpostavljeni – Sakib Halilović Kibe odšetao je u sarajevsku "slobodu". Dokazano je da je komandovao Diverzantskim vodom. Dokazano je i da je znao za premlaćivanje i zlostavljanje dječaka, prije nego je likvidiran!

Da je čak bio i svjedok te torture. No, eto nije kriv što ubisto nije spriječio ili što Veselijevu nije kaznio!

Bar tako tvrdi sudsko Vijeće! U pravničkoj "vratolomiji", predsjedavajući Darko Samardžić "tražio" je zamjerke u blažem krivičnom zakonu, koji Halilovićevo ratno "nečinjenje i nespriječavanje zločina" ne definiše na način kako je to u optužnici napisano.

Više pravde Tužilaštvo će tražiti pred drugostepenim Vijećem. Žalbu je najavila i advokat Veselijeve, Mirna Delalić. Zajedno sa odbranom Sakiba Halilovića, a uz pomoć instruisanih svjedoka koji su, priznalo je to i Vijeće - svjesno mijenjali iskaze, Delalićeva je negirala pripadnost Diverzantskom vodu
i Halilovića i Veselijeve.

Povezane vijesti:

Kojić: Presuda Veselijevoj - pokušaj da se ubistvo dječaka svede na incident

Rajilić: Elfeta Veseli trebalo je da dobije doživotnu robiju

Savčić: Potvrđeni dvostruki aršini u radu pravosuđa BiH

Sa Tužilaštvom BiH treba nešto hitno uraditi

Milunović: Sve zločince kazniti prema istim aršinima