latinica  ћирилица
11/05/2019 |  11:14 | Autor: SRNA

Popović: U dijalog uključiti Rusiju, Kinu i SAD i tražiti kompromis

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović poručio je danas da je neophodno da se u dijalog o Kosovu i Metohiji uključe Rusija, Kina i SAD, jer je smiješno da se odvija u Briselu, koji više nema i neće imati snage.
Nenad Popović - Foto: TANЈUG
Nenad PopovićFoto: TANЈUG

- Nikada Srbija neće dati ni metar Kosova. Ne pregovara se samo u Briselu. Savet bezbednosti UN razmatra situaciju na Kosmetu svakih pola godine - rekao je Popović na Televiziji Prva.

On je rekao da je jedna od najvećih istorijskih grešaka prethodne vlasti bila da se pregovori o Kosovu i Metohiji izmjeste u EU iz Savjeta bezbjednosti UN, gdje Srbija ima stalnu podršku Rusije i Kine, te dodao da će i to biti ispravljeno.

Popović je naglasio da je Beograd za kompromis koji, kako je rekao, mora da se nađe.

- Trebalo bi biti inovativan, ali kompromis mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244. Ako živimo u Evropi, trebalo bi da poštujemo zakone, ako smo članica UN, trebalo bi da poštujemo međunarodne zakone i Rezoluciju 1244. Ne damo svoju teritoriju - izjavio je Popović.

Na pitanje ko su istinski saveznici Srbije, Popović je rekao da su to prije svega one zemlje koje poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, a da se nekim velikim prijateljima ne mogu smatrati oni koji su priznali nezavisnost Kosova.

- Da nije bilo Rusije i predsednika Vladimira Putina u poslednjih 15 godina, ne bi bilo Rezolucije 1244, Kosovo bi bilo nezavisno i član UN i, što je najgore, Srbi bi bili proglašeni, jedini u svetu kao genocidni narod, što je sprečeno vetom Rusije. To su saveznici. Nisu nam saveznici oni koji nam otimaju teritoriju - zaključio je Popović.