latinica  ћирилица
13/05/2019 |  11:07 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Zvornik, Bijeljina: Nema opasnosti od izlivanja rijeka

Kiša koja je padala tokom noći nije značajnije uticala na porast vodostaja na području Zvornika i Bijeljine, tako je situacija u ovim gradovima trenutno stabilna.

Drina i rječice Hoča, Sapna i Zlatica su u svojim koritima i prema prognozama nadležnih ne bi trebalo doći do njihovog izlivanja. Nizvodno kod ušća rijeke Drine u Savu takođe bez velikih problema.

Sava je u Јameni na 702 centimetra, a redovna odbrana se uvodi na 970, dok je protok Drine 510 metara kubnih u sekundi, a opasnost od izlivanja prijeti tek na oko 1.500. U blagom porastu su samo bujične rječice.

Šef Službe civilne zaštite Zvornik Rajko Јurošević rekao je da trenutno nema opasnosti od rijeke Drine.

- Postoji opasnost od bujičnih vodotoka, Hoče, Sapne i Zlatice i sav naš trud je koncentrisan na preventivnom djelovanju na tom terenu. Ekipe Civilne zaštite su izvršile obavještavanje stanovništva uz te bujične vodotoke - rekao je Јurošević.

Drago Ristić, šef Odsjeka civilne zaštite grada Bijeljina istakao je da postoji nešto umjereniji porast vodostaja manjih bujičastih riječica što je i bilo za očekivati.

- Tto su prije svega pritoke Save gore na sjeverozapadu, Gnjica i Lukavac, a ovdje na ovom dijelu kada je u pitnju pritoka rijeke Drine, Јanja, imamo umjereniji porast, ali trenutno su sve rijeke i svi vodotoci u koritima - dodao je on.