latinica  ћирилица
13/05/2019 |  12:23 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Dodik-Štrahe: Austrija podržava vojnu neutralnost BiH

Austrijske vlasti imaju puno razumijevanje za stav da BiH treba da ostane vojno neutralna izjavili su, nakon sastanka u Beču, predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe.

BiH je od Austrije dobila podršku na putu ka evropskim integracijma. Zbog novog priliva migranata na zapadni Balkan, dvojica zvaničnika su razgovarali i o pitanju bezbjednosti i jačanju granica.

To što BiH nema formiranu vlast ni nakon sedam mjeseci od Opštih izbora i što bošnjački političari formiranje uslovljavaju aktiviranjem godišnjeg plana odnosno MAP-a, austrijski vicekancelar je diplomatski odgovorio da se u unutrašnja pitanja jedne zemlje ne žele miješati. Ali je, podcrtao da je na sastanku razmatrano pitanje vojne neutralnosti BiH koju austrijske vlasti podržavaju, jer je i sama Austrija članica EU, ali ne i NATO-a.

- Što se tiče tiče pridruživanja EU BiH tu postoji cjelokupna podrška i to važi za cjelokupan prostor BiH. Posmatrali smo i pitanje vojne neutralnosti koje mi austrijanci imamo potpuno razumijevanje, jer je to značajno za sprecavanje konflikata u budućnosti - rekao je Štrahe.

On je istakao je važno što je sa Dodikom razmijenilo mišljenje u vezi sa privrednom saradnjom i drugim važnim pitanjima.

- Meni je bilo važno da objasnim razloge zbog kojih BiH treba da ostane vojno neutralna. Dakle, da se ne priključuje ni istoku ni zapadu, jednostavno da ostane vojno neutralna, jer nas istorija uči da svako svrstavanje na bilo koju stranu može samo da nam šteti - napomenuo je Dodik.

Zbog povratka boraca sa sirijskog ratišta koji su se borili za tzv.Ilamsku državu, zebnja i u Austriji.

I Dodik i Štrahe raspolažu informacijom da se formira nova ruta i da bi u tom talasu tokom ove godine u BiH moglo da stigene oko 50 hiljada migranata. Zbog toga je neophodna zaštita granice. Evropa je svoje ojačala, ali BiH još traži rješenje.

- Ono što mi vidimo je nova trasa. Rekao sam da je to obiljan problem za BiH, a može da utiče na ekonomsu i političku situaciju - kaže Dodik.

Dodik je rekao da je obavijestio Štrahea da se u BiH vraćaju ljudi koji su bili u redovima terorističke organizacije "Islamska država" i da je to realan problem kojim treba da se pozabave, te da se u BiH formira nova trasa za dolazak migranata za čije prihvatanje BiH nema logistiku.

Štrahe je istakao da ga sa Dodikom veže dugogodinje prijateljstvo, kao i privredna saradnja Austrije sa BiH i Republike Srpske.

Na sastanku je razgovarano da na nivou dva ministarstva bude uspostavljena dodatna saradnja kako bi se ubrzala realizacija ranije dogovaranih infrastrukturnih projekat.

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je austrijskog vicekancelara da posjeti BiH. Do realizacije posjete, kako je potvrdio Štrahe bi moglo doći u drugoj polovini jula ove godine.

Zbog posebnog doprinosa saradnji Republike Srpske i Austrije, Dodik je u ime predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović uručio Orden Njegoša drugog reda, Štraheovom savjetniku Konstantinu Dobriloviću.

Ujedno, Dobrilović je i kandidat Slobodarske partije na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Pogledajte cijeli pres: