latinica  ћирилица
06/07/2019 |  16:05 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Za zločin nad Srbima u Bratuncu niko nije odgovarao

Porodicama ubijenih Srba iz Podrinja iz sjećanja se ne može izbrisati gubitak njihovih najmilijih. Oni su danas obišli groblja stradalih i odali im počast.

U krvavom pohodu muslimanske jedinice povremeno su upadale u srpska sela i ubijali redom - žene, djecu starce.

U toj 1992. godini, na početku rata ubijeno je oko 1.000 Srba na području Srebrenice i Bratunca.

Saši Lončareviću iz Gornjih Magašića ubili su maloljetnu sestru Ljiljanu.

- Zločinci nisu imali milosti. Moja sestra Ljiljana poginula je ni kriva ni dužna - priča, između ostalog, Saša.

Ljubica Božić izgubila je nekoliko članova porodice i potresno ispričala detalje.

U Bratuncu je danas tužan dan. Porodice, preživjeli mještani, prijatelji, ali i mnogobrojne delegacije položili su cvijeće na Spomen-krstu.

- Postavlja se pitanje gdje su zločinci koji su radili ova stravična nedjela - kaže Radojka Filipović, predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac.

- Oni se slobodno šetaju ovim prostorima, žive i umiru kao slobodni građani a nama ostaje da pamtimo i da nikada ne zaboravimo sve one koji su svoj život ugradili u temelje Republike Srpske - naglasila je Filipovićeva.

Ti ljudi su ubijeni na kućnim pragovima, dok su spavali u kućama ili radili na njivama. Neki u zasjedi, ili su tragično skončali u nekom od srebreničkih logora.

- Mi danas šaljemo poruku istine, za razliku od nekoh drugih koji pokušavaju lažima i manipulacijama da ukinu Republiku Srpsku. Ali sam siguran da će istina nakraju pobijediti jer se mi, kao narod, borimo za istinu - rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. 

Božić, Vidovdan, Petrovdan praznici su velikog srpskog stradanja od 1992. do 1995. godine.

Potomci žrtava nikada ne smiju da zaborave one koji su najviše dali za Republiku Srpsku, poručeno je na skupu.

U Podrinju je stradalo oko 3.500 Srba, a po evidenciji Centra za istraživanje ratnih zločina, na užem području Bratunca i Srebrenice ubijena su 2.482 srpska civila.