latinica  ћирилица
20/07/2019 |  13:40 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Presretnuti izraelski avion van zone odgovornosti BHACC

Presretnuti izraelski avion koji je iz pravca BiH ušao u hrvatski vazdušni prostor sa namjerom preleta prema Italiji bio je van zone odgovornosti Centra oblasne kontrole leta BiH /BHACC/, kažu u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi /BHANSA/.

Iz Agencije navode da je izraelski avion tipa "GLF 4", na letu iz Tel Aviva za Cirih, juče u 8.26 časova iz pravca Crne Gore ušao u vazdušni prostor BiH, te da je imao uredno popunjeni i prihvaćeni plan leta, prenose federalni mediji.

- Avion je letio na visini od 40.000 stopa, odnosno nešto više od 12.000 metara, te je samim time bio u nadležnosti oblasnih kontrola leta Beograd i Zagreb, koje po važećim sporazumima pružaju usluge kontrole letenja u vazdušnom prostoru BiH na visinama iznad 32.500 stopa, odnosno iznad 10.000 metara - navode iz BHANSA.

Iz ove agencije dodaju da je izraelski avion napustio vazdušni prostor BiH u 8.49 časova, te da je, prema dostupnim informacijama, izgubio radiovezu sa nadležnom oblasnom kontrolom leta Zagreb, zbog čega su ga presreli avioni Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u vazdušnom prostoru Hrvatske.

- Riječ je o uobičajenom postupku u ovakvim situacijama - navode iz BHANSA i dodaju da prilikom presretanja vojni avioni Hrvatske ni u jednom trenutku nisu narušili vazdušni prostor BiH.

Iz BHANSA napominju da je BiH od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi iznad svoje teritorije, te da od tada kontroliše prostor do 10.000 metara nadmorske visine, dok kontrolu iznad ove nadmorske visine pružaju provajderi susjednih država.

Prema najavama iz BHANSA-e, potpuno preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u vazušnoj plovidbi u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH planirano je za 5. decembar.