latinica  ћирилица
22/07/2019 |  22:12 ⇒ 25/07/2019 | 15:29 | Autor: Nezavisne

Nagrada "Zmijanjče" učenici Lani Bajrić

Lana Bajrić, učenica petog razreda Osnovne škole "Dositej Obradović" iz Banjaluke, dobitnica je nagrade "Zmijanjče", koja će joj biti dodijeljena u okviru predstojećeg "Kočićevog zbora", a koja se dodjeljuje u okviru konkursa ove manifestacije.
Lana Bajrić - Foto: RTRS
Lana BajrićFoto: RTRS

Na ovogodišnji konkurs na temu "Otadžbina u srcu" pristiglo je 137 proznih i stihovanih literarnih radova, a o pobjednici je odlučivao žiri u sastavu Ranko Pavlović, Boro Kapetanović i Јelena Glišić. Kako je saopštio, prije nego što je izabrao najbolji rad, žiri je u uži izbor uvrstio 10, a potom i tri najbolja rada, a da je pri tome, prije svega, vođeno računa o literarnim vrijednostima radova, zatim i o uzrastu učenika, regionalnoj zastupljenosti, broju pristiglih radova iz iste škole, a posebno o originalnosti i autorskim obilježjima koja su se oslobodila pretjeranog uticaja nastavnika i roditelja.

- Poredeći rodnu grudu sa ljudskim tijelom, Lana Bajrić dječje iskreno u plavetnim vodama, šumovitim gorama, špiljama, potocima i rijekama, beskrajnom suncu, vidi oči, ruke, usta, prste, arterije i vene, poljubac i zagrljaj. Duša otadžbine je, kaže mlada pjesnikinja, u djeci i omladini, njena mudrost su njeni preci, a kosa njena je žito što se zlati. "Srce je moje sve što ti mogu dati", zaključuje ova učenica, u čijoj pjesmi nailazimo na tanana osjećanja, ali i zanimljive misli, a sve to ukazuje da možemo očekivati da će Lana Bajrić biti zapažena pjesnikinja - saopštava žiri.

Žiri nije štedio riječi hvale ni za ostale radove te generalno zadovoljstvo konkursom.

- Djeca Republike Srpske vole svoju otadžbinu. Srcem i dušom, nevinom dječjom ljubavlju vole njene planine, cvjetna polja, rijeke, šume i šumarke, cvrkut ptica i šapat razvigorca. Njena proljeća, ljeta, jeseni i zime, bujanje života, zlatna žitna polja, bogate plodove jeseni, debele zimske snježne bunde, pa i mećave koje je vjerno opisao Petar Kočić - navedeno je u saopštenju žirija za nagradu "Zmijanjče".

Tu je rečeno da se djeca dive i junaštvu svojih predaka, koji nisu žalili živote da polože za slobodu rodne grude.

- Ljute se na one koji zarad sticanja bogatstva i lagodnijeg života odlaze u inostranstvo, umjesto da izgrađuju svoju zemlju i u njoj stvaraju uslove za blagodat potomaka - interesantno je objašnjeno u saopštenju.