latinica  ћирилица
15/08/2019 |  17:43 ⇒ 17:45 | Autor: TANЈUG

Vučić 22. oktobra na inauguraciji japanskog cara

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće ceremoniji inauguracije japanskog cara Naruhita 22. oktobra, rekao je predstavnik MIP Јapana DŽun Saito.
Јapan (Foto:mtrading.rs) -
Јapan (Foto:mtrading.rs)

Saito je istakao i da se saradnja dvije zemlje drastično razvila od kada je premijer Šinzo Abe posjetio Beograd.

Princ Naruhito zvanično je postao car krajem aprila, u skladu sa zakonom po kojem je abdicirao njegov otac Akihito (85). Nakon toga, podsjetio je Saito u razgovoru s novinarima, počelo je novo era u Јapanu - Reiva, što, kako je dodao, u prevodu znači zalaganje za postizanje življenja ljepote harmonije.

Saito, član japanske delegacije koju u posjeti Beogradu predvodi ministar spoljnih poslova Taro Kono, rekao je da će svečanost inauguracije trajati jedan dan, i da će car za čelnike država organizovati poseban prijem u carskoj palati.

- Objavili smo da će biti ceremonija, bićemo počastvovani dolaskom zvaničnika iz cijelog svijeta - rekao je Saito i dodao da se očekuje dolazak predstavnika iz 202 zemlje.

Podsjetio je da car nema politička ovlašćenja, ali da je simbol nacionalnog jedinstva i nove ere.

Govoreći o odnosima Srbije i Јapana, Saito je rekao oni idu uzlaznom linijom posebno pošto je premijer Šinzo Abe posjetio Srbiju.

- Dvije zemlje će 2022. godine proslaviti 140 godina diplomatskih odnosa - rekao je Saito i podsjetio da se saradnja drastično razvila kroz Inicijativu za zapadni Balkan koju je objavio Abe tokom posjete Beogradu u januaru 2018.

Prema njegovim riječima, japanski investitori su zadovoljni ulaganjima u Srbiju, poslovnim okruženjem, poreskim olakšicama, visoko kvalitetnom radnom snagom.

Dodao je da je važno da informacije o uspjesima velikih japanskih kompanija u Srbiji i mogućnostima ulaganja dospiju do malih i srednjih preduzeća.

Od kako je premijer Abe posjetio Srbiju, Maekava, kompanija koja proizvodi industrijski rashladne sisteme, otvorila je fabriku u Smederevu, Јapan tabako je preširio kapacitete prozivodnje, Tojo tajers počeo je izgradnju fabrike u Inđiji, podsjetio je Saito i dodao da je potvrđeno učešće Itouča u projektu izgradnje regionalnog cetra za tretman otpada u Vinči.

Јapan kao i Srbija mora da pojača aktivnosti u pružanju informacija japanskim kompanijama, kako bi se ekonomska saradnja razvijala dalje, rekao je Saito.

Saradnja postoji i u oblasti kulture i obrazovanja, kao i razmjena u oblasti sporta, dodao je Saito.

Taro Kono je prvi šef japanske diplomatije koji je doputovao u Srbiju nakon 18 godina, zbog čega je njegov domaćin Ivica Dačić tu posjetu nazvao istorijskom.