latinica  ћирилица
16/08/2019 |  22:58 ⇒ 21/01/2020 | 12:18 | Autor: TANЈUG

SAD napustio odbor tzv. kosovske agencije: Ambasadori nisu zavjese

Ambasada SAD je poput Britanaca povukla svog predstavnika iz kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine (AKKVP).
Filip Kosnet (foto:screenshot Facebook) -
Filip Kosnet (foto:screenshot Facebook)

Odluka je donijeta nakon što je prije nekoliko mjeseci u odbor te agencije izabran Naser Šalja, bivši komandant tzv. OVK, kojeg predstavnici diplomatskih misija u Prištini smatraju nekvalifikovanim, piše prištinska Gazeta Ekspres.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet saopštio je danas da je podnio ostavku na članstvo u odboru AKKVP i  podsjetio na stav iznesen na dan kada je Šalja izabran.

- SAD su podnijele ostavku u Odboru kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine, kao što je to učinila Velika Britanija ranije. Nećemo nastaviti da učestvujemo jer rukovodstvo tog odbora služi ličnijim i političkim interesima više nego ljudima. Izbor nekvalifikovanih osoba na vladinim pozicijama šteti imidžu Kosova i gubi povjerenje naroda - napisao je Kosnet na Tviteru.

On je još ranije zahtijevao da se nekvalifikovani i oni koji zauzmu pozicije kroz nepotizam i klijentelizam uklone iz prištinskih institucija.

Kosnet je i prije nekoliko mjeseci javno zatražio da Šalja podnese ostavku na tu funkciju, ali je kosovski parlament ipak verifikovao njegov izbor.

Prethodno je britanski ambasador Ruri O`Konel izašao iz odbora iz istih razloga, ocijenivši tada da je imenovanje Šalje kršenje Memoranduma o razumijevanje koje su potpisali ta ambasada i kosovski parlament.

On je pozdravio odluku ambasade SAD koja je sleijdila njegov primjer i povukla se iz AKKVP, i naglasio, da će nepotizam i korupcija uništiti Kosovo, te da "kosovski prijatelji" gube strpljenje.

Oglasio se i njemački ambasador Kristijan Held koji je na Tviteru naveo da se na javne pozicije na Kosovu gleda kao na "nagradu".

Ocijenio je i da strani ambasadori ne mogu da budu tretirani kao "zavjese za prozore".