latinica  ћирилица
17/09/2019 |  07:52 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.
Ramiz Dreković - Foto: RTRS
Ramiz DrekovićFoto: RTRS

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Drekovića optužnica tereti da je u svojstvu komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Na ročištu održanom 27. avgusta svjedok Tužilaštva BiH Davor Marković rekao je da je tokom granatiranja Kalinovika 3. juna 1995. zadobio povrede glave i leđa, zbog čega je bio hitno prevezen u fočansku bolnicu gdje je hospitalizovan.

Marković je tada naveo da se dobro sjeća eksplozije granate koja je pala na oko 300 metara od Osnovne škole "Ljutica Bogdan" u kojoj je tada pohađao osmi razred.

Svjedok je ispričao da je nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja vozilom Hitne pomoći sa Igorom Kozomarom prevezen u bolnicu u Foči, gdje je zadržan petnaestak dana.

Marković je rekao da je Igor ostao nešto duže, dok je Mlađenka Tepavčević, koja je dovezena kasnije, ostala najduže jer su njene povrede bile mnogo teže od njihovih.

On je posebno naglasio da mu je bilo veoma žao kada je u bolnici od majke saznao za pogibiju drugarice Stanislave Koprivice.