latinica  ћирилица
18/09/2019 |  14:44 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Otkriveni reljefi sa likovima Svetog Save, Njegoša i Vuka Karadžića

U Udruženju književnika Srbije u Beogradu danas su otkrivena tri reljefa u bronzi sa likovima Svetog Save, Vuka Karadžića i Petra Petrovića Njegoša.
Udruženje književnika Srbije, Beograd - Foto: SRNA
Udruženje književnika Srbije, BeogradFoto: SRNA

Autor reljefa u bronzi koji, kako je rečeno na svečanosti, simbolizuju srpsko duhovno trojstvo je vajar i pisac Mirko Mrkić Ostroški.

Reljefe su otkrili ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i predsjednik Udruženja književnika Milovan Vitezović.

Vukosavljević je rekao da su otkriveni reljefi tri stožerne ličnosti srpske kulture, koje, kako je naveo, pokazuju duboku simboliku onog što čini DNK srpskog identiteta.

- Svijest o značaju kulturnog identiteta se na svaki način podržava i ovim postupcima, kojih treba da bude na isti sličan i doličan način u svakom selu, u svakom gradu u Srbiji - rekao je Vukosavljević.

Vitezović je izrazio zadovoljstvo što je Udruženje književnika od danas bogatije za tri reljefa srpskih duhovnih i kulturnih velikana.

Reljefi u bronzi Svetog Save, Njegoša i Karadžića otkriveni su u okviru 56. Međunarodnih susreta pisaca, koji će od sutra do ponedjeljka, 23. septembra, biti održani u Beogradu.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, prosvjetitelj i diplomata. Bio je književnik, a zaslužan je za razvoj školstva i prosvjete kod Srba u srednjem vijeku.

Vuk Karadžić bio je srpski filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih umotvorina i pisac prvog Srpskog rječnika.

Petar Petrović Njegoš bio je crnogorski vladar, te srpski vladika, pjesnik i filozof. Јedan je od najvećih srpskih pjesnika i filozofa čije je najpoznatije djelo "Gorski vjenac".