latinica  ћирилица
09/10/2019 |  17:40 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Odnosi policija Republike Srpske i Srbije odlični

Odnosi policija Republike Srpske i Srbije su odlični, što podrazumijeva i brzu razmjenu informacija, a saradnju treba nastaviti, posebno u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, saglasili su se ministri unutrašnjih poslova Srpske i Srbije Dragan Lukač i Nebojša Stefanović tokom današnjeg razgovora u Beogradu.

Razgovarano je i o mjerama koje je potrebno preduzeti u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je povoljno i zadnjih godina nije bilo terorističkih aktivnosti, a Republika Srpska jedina u BiH ima formiranu Upravu za borbu protiv terorizma, istakao je ministar Lukač, koji je učestvovao na Konferenciji o nacionalnoj bezbjednosti Srbije, održanoj u Beogradu.

Među najvećim regionalnim bezbjednosnim izazovima su nelegalne migracije, radikalni ekstremizam i terorizam, ističu stručnjaci.

U BiH se i dalje toleriše razvijanje vehabijskog pokreta koji se razvio do neslućenih razmjera, ističe ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Kaže da BiH ništa nije uradila po pitanju više od stotinu paradžemata, u raznom formatu.

- Odvija se i obuka, regrutuju se ljudi koji su otišli na strana ratišta, na sirijsko i iračko ratište,. BiH je dala po glavi stanovnika najveći broj džihad-ratnika od bilo koje druge evropske zemlje - istakao je Lukač.

BiH je možda postala balkanska ruta za prolazak nelegalnih migranata, a među njima ima i terorista, ističe Lukač, dodajući da je stav institucija Srpske da na njenom području ne mogu da se prave prihvatni centri.

- U tim migrantskim tokovima apsolutno ima ogroman broj lica koja su koristila oružje. Dakle možemo sa sigurnošću reći da je svako punoljetno lice-migrant koji prolazi, dolazi ka Evropi – sigurno bilo ili učestvovalo na neki način  u borbama - navodi Dragan Simeunović, direktor Akademije za nacionalnu bezbjednost.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ističe da je u pronalaženju mehanizama za sprečavanje djelovanja terorističkih organizacija potrebna regionalna saradnja uz podršku međunarodnih partnera.

- Sa svima želimo da razgovaramo o tome zato što mislim da još nismo postigli tako visok stepen saradnje, niti imamo dovoljno efikasne mehanizme u procesu deradikalizacije - nagalsio je Stefanović.

Uz pokušaj stvaranja takozvane Velike Albanije, za Srbiju je najveći bezbjednosni izazov ugrožavanje bezbjednosti Srba koji žive van matice, kaže ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

- Pokušaj mijenjanja Dejtonskog sporazuma i ukidanja Republike Srpske i svako umanjivane njene nadležnosti, njenog značaja – je bezbjednosni izazov za Republiku Srbiju, kao i ukidanje mogućnosti Srbima da u Crnoj Gori pišu svojim pismom, govore svojim jezikom, ukidanje prava Srbima da imaju svoju crkvu - kaže Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

Najbolji odgovor na sve bezbjednosne izazove jeste srpsko jedinstvo, poručio je Vulin.