latinica  ћирилица
16/10/2019 |  19:12 ⇒ 17/10/2019 | 07:51 | Autor: RTRS

Mogu li se od januara većim platama nadati i zaposleni u MUP-u?

Dobra vijest za radnike u obrazovanju i kulturi. Od januara mogu očekivati veći platni koeficijent, i to od sedam do 20 odsto.

Ovo je zaključak sastanka resorne ministarke i granskog sindikata. Ovakvim vijestima nadaju se i radnici u MUP-u.

Јedan od najodgovornijih poslova Olivera Čudić radi već 35 godina. Kad školski čas počne, kaže, svi problemi ostaju ispred vrata škole. Ističe da su njoj i njenim kolegama potrebni bolji uslovi rada.

- Što se plate tiče niko nije zadovoljan, nema o tome priče, ali šta da se radi. To je naša stvarnost. Moramo da radimo, vidjećemo. Čuli smo da će biti veći koeficijenti i nadamo se tome - rekla je Olivera Čudić nastavnica muzičke kulture.

Da onom što su čuli, prosvjetni radnici mogu vjerovati- zaključak je sastanka granskog sindikata sa resornom ministarkom. Prosvjetni radnici i oni u kulturi sa novom godinom mogu očekivati i veći koeficijent.

- Očekujem povećanje plata za sve zaposlene u ovih kategorijama, od onih 20, 10, tj. sedam odsto, ali naravno očekujemo i ujednačavanje platnih koeficijenata - rekao je Dragan Gnjatić predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Ministarka prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić dodala je da će najveće platne koeficijente imati manji procenat povećanja na ovaj platni koeficijent.

- A oni koji imaju najniži platni koeficijent, odnosno minimalnu platu od 450 KM imaće najveći procenat povećanja oko 20% - rekla je Trivićeva.

Ovakvim vijestima nadaju se i zaposleni u MUP-u. Dejan Kršić dvije godine je u službi. Iako njemu i njegovim kolegama situacija diktiraja uslove rada, ipak je plata ta koja motiviše.

- Primanja policijskim službenicima olakšavaju zadovoljenje svakodnevnih životnih potreba i predstavljaju dodatni motiv prilikom vršenja svakodnevnih poslova. Značilo bi da primanja budu veća - rekao je Dejan Kršić policijski službenik u Policijskoj stanici Banjaluka-Centar.

A Dejan je policijski službenik sa srednjom stručnom spremom. Takvih je u MUP-u najviše i njihova plata, bez naknada je 577 maraka, istaknuto je nakon sjednice sindikata. Traže pravično povećanje , ali i razgraničenje plate i naknada, čime bi prestala praksa računanja regresa i toplog obroka kao sastavnog dijela plate.

- Plata naših koleginica koje rade u MUP-u na održavanju čistoće, to je najniža plata od 450 KM, kada je umanjite za 175 KM naknada, dolazite do rezultata da su plate naših koleginica tačno 275 KM - smatra Anica Јondić predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova.

Koliko će rasti koeficijenti radnika MUP-a tek će biti razgovarano. Da trebaju biti povećani saglasan je i resorni ministar. Za najmanje 10 odsto trebalo bi da rastu i plate zaposlenih u lokalnim samoupravama, nakon utvrđivanja cijene rada i izrade Posebnog kolektivnog ugovora.