latinica  ћирилица
22/10/2019 |  20:37 | Autor: SRNA

Razdvajanje prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog

Osnovni razlog za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju jeste potreba za razdvajanjem ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske prijedlog ovog zakona, Šeranić je rekao da je ova aktivnost predviđena i kao jedan od operativnih ciljeva u Strategiji zapošljavanja Republike Srpske za period 2016-2020. godine.

- Da bi se sproveo ovaj operativni cilj, potrebno je, osim izmjena odredaba Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, izmijeniti i odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju da bi sva lica bila uključena u zdravstveno osiguranje po osnovu koji ostvaruju - objasnio je Šeranić.

U obrazloženju ovog zakona ističe se da se pravo na zdravstveno osiguranje ne može vezati za status prijave na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

- Na taj način moći će da se vodi cjelishodnija evidencija o obimu zdravstvene zaštite koja se pruža licima po kategorijama, razdvojiće se djelovanje Zavoda za zapošljavanje u vezi sa nadležnošću koju su imali u smislu prijave lica na zdravstveno osiguranje, a osiguranici će imati neometan pristup ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja - navodi se u tekstu prijedloga ovog zakona.

Narodna skupština razmotrila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Јovičević zaključila je rad parlamenta za večeras i nastavak sjednice najavila za sutra razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Poslanici će u okviru sedme redovne sjednice parlamenta razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nusproizvodima životinjskog porijekla.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.