latinica  ћирилица
24/10/2019 |  08:21 ⇒ 09:07 | Autor: RTS

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine među glavnim prioritetima SAD

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer rekao je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od glavnih prioriteta SAD koji ima značajan uticaj na čitav region i transatlantsku bezbjednost.
Metju Palmer - Foto: SRNA
Metju PalmerFoto: SRNA

U svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj bezbjednosti, on je rekao da dok pregovori stoje, dvije strane rizikuju da propuste najbolju šansu u generaciji da normalizuju odnose i krenu napred ka bezbjednijoj i prosperitetnoj budućnosti.

Na sjednici Odbora čule su se kritike na račun EU zbog neotvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Kritikama se pridružio i Metju Palmer.

Ocijenjeno je i da se na taj način šalje loša poruka regionu. Palmer je svjedočio pred Odborom Senata nakon što je novi ambasador SAD Entoni Godfri stigao u Srbiju.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD je rekao da postizanjem sporazuma Beograd i Priština mogu da oslobode ekonomski potencijal zahvaljujući miru i integraciji.

Palmer je rekao i da SAD očekuju da nova vlada u Prištini ukine takse na srpsku robu, a da Beograd prekine kampanju u svijetu za neprizavanje Kosova.

- Mi očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendovati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanijele štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi takođe trebalo jasno da izloži građanima Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima - istakao je američki zvaničnik.

Palmer je dodao i da "Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici".

- Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa - rekao je Palmer.

Sporazum od strateškog značaja

On je dodao da to sputava napredovanje ka sporazumu koji je Srbiji potreban kako bi postigla svoj strateški cilj integracije u EU.

- Mi smo uvjereni da je predsjednik Aleksandar Vučić spreman da ispregovara takav sporazum. Јednom kada Srbija i Kosovo budu preduzeli takve korake, mi smo spremni da sa njim ispitamo opcije koje će mu pomoći da izgradi podšku kod naroda Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom - zaključio je Palmer.

Palmer je dodao da je zbog strateškog značaja ovog pitanja i istorijskog i ograničenog prostora da Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatan sporazum, predsjednik (Donald) Tramp takođe imenovao ambasadora u Njemačkoj Ričarda Grenela kao specijalnog predsjedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

- Zajedno, ambasador Grenel i ja ćemo raditi na tome da pomognemo Beogradu i Prišštini da postignu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Uz pojačano političko angažovanje, kao i kroz poslovne i trgovinske podsticaje, nastojaćemo da pomognemo stranama da pronađu lokalno ostvariv sporazum koji je trajan, primjenjiv i koji će povećati regionalnu stabilnost - rekao je Palmer.