latinica  ћирилица
24/10/2019 |  10:26 ⇒ 10:40 | Autor: SRNA

Radanović: Srbi će svojim tijelima spriječiti izmještanje migranata u Medeno Polje

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović upozorio je da će Srbi svojim tijelima spriječiti izmještanje migranata iz Bihaća u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.
Đorđe Radanović - Foto: SRNA
Đorđe RadanovićFoto: SRNA

- Ovdje je još sve u rukavicama, a ja pričam kako jeste. Nismo glupi i naivni. Ako `padne` Medeno Polje, `pašće` i Drvar, Glamoč, Grahovo. Ima toliko nenaseljenih bošnjačkih i hrvatskih mjesta i mjesta koja 1991. godine uopšte nisu bila naseljena i da li je problem da se tu napravi centar - rekao je Radanović za Nezavisne novine.

Prema njegovim riječima, isključiva nadležnost za migrantsku krizu je na institucijama BiH i Unsko-sanski kanton /USK/ kao administrativna jedinica u okviru FBiH nema apsolutno nikakve nadležnosti u migranskoj krizi.

Radanović kaže da oni mogu da izvrše na silu premještanje migranata iz Bihaća u Medeno Polje, što su i najavili.

- Mi se sili možemo suprotstaviti samo silom. Pisati dopise, reagovati pravno, ukazivati na kršenje zakona i Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma ne vrijedi - rekao je on.

Radanović pojašnjava da će sva srpska udruženja koja su formirana sa geografskog područja Drvara, Grahova, Glamoča, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta biti angažovana da dovedu ljude, ako treba i iz drugih država.

- Ako krenu iz Bihaća, mi ćemo fizičkom silom i svojim tijelima blokirati put kao što se prilikom protesta blokira put. Blokiraćemo put koji vodi od Bihaća prema Petrovcu - naveo je on.

On je dodao da će prva blokada biti između sela Vrtoče i Teočak, gdje je granica opština Bosanski Petrovac i Bihać.

Radanović navodi da je, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, na lokaciji Medenog Polja bilo 17 Srba, ali da oko te lokacije u selima Revenik, Suvaja, Vođenica, Vrtoče i Kolunići ima 600 do 700 Srba i možda najviše 15 Bošnjaka.