latinica  ћирилица
24/10/2019 |  11:06 ⇒ 11:52 | Autor: SRNA

Izvjestilac Evropskog parlamenta: BiH je mjesto u EU

Novoimenovani izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Ranhel izjavio je da želi da pomogne institucionalni, politički i demokratski napredak BiH i da mu je cilj da kroz otvoren i iskren dijalog pomogne u poboljšanju situacije jer svi u BiH zaslužuju bolji život.
Paulo Ranhel -
Paulo Ranhel

On je naglasio da je više nego razočaran posljednjom odlukom Evropskog savjeta da ne otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU, ali je izrazio uvjerenje da će i to biti ispravljeno jer to hoće većina Evropljana.

- EU je apsolutno otvorena za Balkan i mislim da ćemo uskoro prevladati otpore u jednoj ili dvije zemlje. BiH i cijeli region sastavni su dio Evrope i vaše je prirodno mjesto EU - ocijenio je Ranhel za Dnevni avaz.

Ranhel je najavio da će već početkom naredne godine, nakon što bude izabrana nova Evropska komisija, posjetiti BiH i razgovarati o novoj rezoluciji Evropskog parlamenta o situaciji u BiH.

On je naglasio da će kao izvjestilac graditi mostove i na taj način pomagati Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji da imaju jaču ulogu.

- Nisam sanjar, nemam iluzija da će se stvari kretati brzo i da će se nešto dešavati, ali znam da možemo više pomoći. Јasno je da će moj posao biti izuzetno delikatan i težak. Izabran sam za izvjestioca BiH jer situaciju u vašoj zemlji dobro poznajem - rekao je Ranhel.