latinica  ћирилица
24/10/2019 |  15:26 ⇒ 15:31 | Autor: SRNA

Svjedok čuo da je optuženi Turudić bio na Čemernu tokom napada

Na suđenju optuženima za zločin nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno u junu 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Mirzet Škulj rekao je da je čuo da je optuženi Teufik Turudić bio na Čemernu u vrijeme napada.

Škulj je danas u Sudu BiH naveo da je 23. maja 1992. godine u Kaknju dobrovoljno pristupio ovoj četi u kojoj je obavljao dužnost komandira Trećeg voda.

On je svjedočio da je njegov vod, u kojem je bilo dvadesetak ljudi, iz Kaknja ubrzo prebačen u Brezu, gdje su pristupili nekom odredu, ili da ne zna ko je bio komandir.

Škulju je predočen iskaz iz istrage u kojem piše da se sjeća da je u Brezi određeno da komandir bude DŽemal Hadžić. Danas je rekao da mu nije poznato u kojem svojstvu je bio Hadžić i naglasio da od njega nije dobijao naređenja.

On je rekao da mu je bilo poznato da su trebali ići za Sarajevo, ali su zbog blokade puteva otišli u Brezu gdje su imali vojnu obuku, nakon čega su otišli na Vlahinje iznad Breze.

- Na Vlahinju, gdje smo obavljali uobičajene vojne aktivnosti, bili smo izloženi stalnom granatiranju. Tu je ranjen komandir čete Јašarspahić. Prema pravilima vojske, Јašarspahića može zamijeniti komandir Prvog voda, ali mi nije poznato je li Turudić, kao njegov komandir, preuzeo tu dužnost - rekao je Škulj.

Svjedok je naveo da je nakon Јašarspahićevog ranjavanja njegovom vodu naređeno da idu u mjesto Misoča, gdje su pripojeni jedinici iz Breze, te potvrdio da je Turudić ostao na Vlahinji.

Škulj je rekao da mu o dešavanjima na Čemernu 10. juna 1992. ništa nije bilo poznato. Samo je, kaže, čuo da su tamo bile haubice koje su granatirale Brezu i da je "Tufo išao gore".

On je potvrdio da je optužene Harisa i Benjamina Sikiru upoznao prije napada na Čemerno, te da je sve što zna o tom događaju saznao iz priča drugih.

Današnje ročište počelo je nastavkom indirektnog ispitivanja odbrane svjedoka Tužilaštva Drage Đurića, koje je prethodno prekinuto zbog lažne dojave o podmetnutoj bombi u zgradi Suda BiH.

Đurić je i danas ponovio da je bio vezista Nišićkog bataljona Vojske Republike Srpske i da su on i kolega iz Foče 24 časa ranije dešifrovali telegram o planiranom napadu na Čemerno.

- Čuo sam razgovor između Hrvata i muslimana iz Taračin dola da dolazi grupa iz okoline Zenice i da će biti napad, ali nije rečeno gdje. Dan prije napada uhvatili smo telegram da će oni doći na Taračin do, da će napasti Čemerno i da će ih voditi Šumar - ispričao je Đurić.

Đurić je i danas rekao da je nakon napada vidio onesposobljene haubice na Čemernu, te da ne zna da je iz njih pucano.

Tužilaštvo BiH tereti bivše pripadnike Teritorijalne odbrane, te aktivnog i rezervnog sastava policije - DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića i Nehrua Ganića - da su u junu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optuženi su da su 10. juna 1992. izvršili napad na Čemerno prilikom čega je ubijeno 30 osoba srpske nacionalnosti. Neke od žrtava bile su i mučene, a spaljena je i imovina.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. oktobar.