latinica  ћирилица
24/10/2019 |  18:28 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

U Republici Srpskoj unapređivati bezbjednost saobraćaja

Republika Srpska, svake godine, u saobraćajnim nezgodama, osim gubitka onog najvrednijeg, a to su ljudski životi, trpi i ogromne troškove u ekonomskom smislu. Od 2008. do 2018. godine oni su iznosili 1,7 milijardi maraka, što predstavlja više od polovine ovogodišnjeg budžeta Republike Srpske.

U Republici Srpskoj su odlučno krenuli u jačanje institucionalnih kapaciteta bezbjednosti saobraćaja. Samim tim što je broj nesreća sa smrtnim ishodom smanjene sa 230 na 130 pokazalo je da ima smisla ulaganja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da posljedice saobraćajnih nezgoda koštaju Srpsku više od dva odsto njenog bruto domaćeg proizvoda.

- I po tome se vidi smisao ovakvog rada i ulaganja u bezbjednost saobraćaja. Žao mi je što nije pronađeno dovoljno razloga da se određeni procenat od premije osiguranja izdvaja za podizanje bezbjednosti u saobraćaju. To je bilo dobro počelo i bilo bi dobro da je tim putem i nastavljeno - kaže Čubrilović.

U Banjaluci su, uz podršku najboljih stranih stručnjaka, izračunali da su ukupni društveno ekonomski troškovi saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj oko 170 miliona KM, što nam govori da Republika Srpska svake godine u saobraćaju pretrpi elementarnu nepogodu velikih razmjera.

- Evropska komisija je uspostavila novi instrument putem kojeg je obezbijeđen novac za finansiranje aktivnosti koje se tiču bezbjednosti saobraćaja. Nešto slično tome bi moglo da bude uspostavljeno u Republici Srpskoj jer su vam potrebna sredstva da biste spasili živote. Postoje razni izvori koji mogu biti iskorišteni za finansiranje aktivnosti čiji je cilj podizanje bezbjednosti saobraćaja - naglasio je Antonio Avenzo, izvršni direktor Evropskog savjeta za bezbjednost transporta.

Danas je i naša medijska kuća RTRS i emisija u Fokusu dobila zahvalnicu za doprinos u bezbednost saobraćaja.

- Zahvalnicu koju je dobila naša medijska kuća i emisija u Fokusu pokazuje da radimo kako treba - istakla je Tanja Mizdrak, urednica emisije.

Međunarodna konferencija "Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici"održala se, s ciljem konstantnog jačanja i animiranja kapaciteta na lokalnom nivou i stvaranja grupa stručnjaka koji će imati dovoljno entuzijazma, hrabrosti i volje da se bore s ovim problemom društva u cjelini