latinica  ћирилица
06/11/2019 |  09:45 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Srbi u FBiH traže saslušanje Župe i Fazlića (FOTO)

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH zatražio je od Tužilaštva FBiH da ispita predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bihać Davora Župu i gradonačelnika ovog grada Šuhreta Fazlića zbog krivičnog djela protivpravno onemogućavanje povratka izbjeglih.

Odbor je informisan da je predsjedavajući Gradskog vijeća Bihaća Davor Župa juče sazvao vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti za predloženu lokaciju za privremeni smještaj migranata na području grada Bihaća.

Iz Odbora ističu da je 250 prijeratnih stanovnika sela Lipa i okolnih sela, srpske nacionalnosti izrazilo želju da se vrate u ovo selo, ali da im nikada nisu obezbjeđeni osnovni preduslovi za povratak - struja i osnovni komunalni uslovi, te da se spisak nalazi u posjedu Odbora.

Smještanjem migranata u selo koje je prije rata bilo etnički potpuno srpsko, kao i okolna sela - Gorjevac, Dubovsko, Teočak, i Suvaja Gornja koja su takođe bila srpska, jasno je da će doći do izvršenja krivičnog djela iz člana 178 Krivičnog Zakona Federacije BiH.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH zatražio je od Tužilaštva FBiH da se ispita predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa jer je svojim zakazivanjem skupštine otpočeo radnje koje mogu dovesti do počinjenja krivičnog djela.

Takođe, tražili su da se ispita i gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, jer je on u više navrata najavljivao da će migranti biti premješteni u selo Lipa.

Krivični Zakon Federacije BiH u članu 178 definiše krivično djelo protivpravno onemogućavanje povratka izbjeglih.

Iz Odbora podsjećaju da su u više navrata ponavljali da se time direktno krši Aneks sedam Dejtonskog Mirovnog sporazum.