latinica  ћирилица
16/11/2019 |  11:22 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Radmanović: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjednik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH.

Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske, jer ukoliko bi taj prijedlog prošao on bi omogućio da u budućnosti neko drugi odlučuje u ime Republike Srpske u tom tijelu.

- Bez obzira na to koliko su dobili glasova, oni bi trebali da shvate da to ne može i ne treba tako. Pozivamo ih da sarađujemo na zaštiti interesa Republike Srpske bez obzira što imamo neslaganja unutar Srpske - rekao je Radmanović.

On je rekao da je SNSD predložio kandidate za članove parlamentarnih komisija zbog procjene da treba izvršavati zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i da je pokretanje izmjena poslovnika na štetu Srpske.

Dodao je da Savjet ministara treba formirati bezuslovno, kao što je SNSD radio od početka, ali su se iznenada pojavili neki nepotrebni uslovi koje niko nije trebao da postavi i zbog toga je došlo do zastoja u formiranju Savjeta ministara.

Prema njegovim riječima, inicijativa za izmjenu Poslovnika je potpuno neobična jer su je pokrenula četiri poslanika iz Republike Srpske - po dva iz SDS-a i PDP-a.

- Čuli smo od predsjednika SDS-a /Mirka Šarovića/ da ima podršku 27 poslanika u Predstavničkom domu, ali građanima Srpske nisu objasnili ko su ti poslanici - rekao je Radmanović.

Ističe da među njima nije devet poslanika iz Republike Srpske, odnosno iz reda srpskog naroda iz SNSD-a i Srpskog kluba.

- Postavlja se pitanje ko je među ta 23 poslanika. Oni su iz FBiH. Logično pitanje je zašto svi poslanici iz FBiH podržavaju izmjene Poslovnika, a ne podržavamo ih mi iz Srpske. Odgovor je jednostavan - zato što su na štetu Republike Srpske. Mi smo morali da ustanemo u odbranu - kaže Radmanović.

On je rekao da će SNSD predložiti i kandidate za članove komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Ne možemo da kažemo kada će se to dogoditi jer moramo da konsultujemo naše delegate u Domu naroda. Važno je da budu formirane zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine. Vjerovatno će to biti ubrzano urađeno - rekao je Radmanović.

On je podsjetio da su tri stranke pobjednice u konstitutivnim narodima ranije u pregovorima o formiranju Savjeta ministara dogovorile da je koncept put prema Evropskoj uniji i da nema drugih detalja i koalicionih sporazuma.

Povezane vijesti:

Košarac: Odmah konstituisati Komisiju za pripremu izbora Savjeta ministara