latinica  ћирилица
21/11/2019 |  13:01 | Autor: RTRS

Cvijanović: Treba jačati Srpsku (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je na političarima da jačaju Srpsku i ne dozvole njenu eroziju niti prenos nadležnosti na nivo BiH.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Cvijanovićeva je istakla da Dejtonski sporazum nije samo okončao rat, već je uspostavio ustavni sistem u BiH.

- Verifikovao je Srpsku, koja je nastala 1992. godine, kao i njen subjektivitet koji smo unijeli u BiH kao zajedničku državu. Mi danas crpimo određena prava upravo po osnovu ustava i ustavnih nadležnosti koje smo time dobili - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da je sa aspekta Srpske Dejtonski sporazum formula za opstanak BiH.

- On je pokazao da decentralizovana struktura, koju zagovaramo, može da funkcioniše ukoliko ima političke volje. Druga stvar je što neki pokušavaju pokazati da Dejton ne funkcioniše da bi na silu došli do centralizacije BiH, koja realno nije moguća jer za tako nešto mora postojati saglasnost svih. Bar dva konstitutivna naroda, od ukupno tri, ne slažu se s tim - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Dejtonski sporazum trpio različite devijacije i izmjene, ponekad silom međunarodnog faktora, a nekad zbog naivnosti domaćih snaga koje su vjerovale da će se neke stvari moći dogovoriti u okviru zemlje.

- Suštinski, te izmjene su nas i dovele u stanje koje je prilično nesređeno. Na primjer, ako u Ustavu piše jedno, a u praksi se dešava nešto drugo, to ukazuje da država definitivno ima problem sama sa sobom - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da taj sporazum različito tumače sve strane u BiH, ali da je tokom godina Srpska sve više razumijevala važnost i kvalitet takvog ugovornog odnosa i svega što je iz njega proisteklo.

Danas su navršene 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.