latinica  ћирилица
22/11/2019 |  21:21 ⇒ 21:23 | Autor: RTRS

Program reformi - uspjeh Srpske

Iako je sadržaj Programa reformi, koji će BiH uputiti u sjedište NATO-a u Brisel nakon konstituisanja Savjeta ministara i dalje nedostupan javnosti, i danas brojna reagovanja.

I dok iz SNSD-a ponavljaju da usvojeni dokument predstavlja uspjeh Republike Srpske, jer ne prejudicira članstvo u ovoj vojnoj alijansi, opozicija tvrdi suprotno. SDS i PDP traže da o Programu reformi raspravlja i Narodna skupština Republike Srpske.

Komentarisati dokument koji niste pročitali više je nego neozbiljno, poručio je opoziciji zamjenik presjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.

Priznaje da ga nije pročitao ni on, ali mu je, kaže, srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prenio da je u njemu izričito naznačeno da se ne prejudicira članstvo u NATO-u, iako se najviše govori o reformi Oružanih snaga BiH.

- On nije onaj koji je vezan ni za MAP ni za NATO. Na insistiranje predsjednika Dodika, tako mi je rekao da ima, on to insistira od početka, da bez obzira kakav je dokument, stoji izričito da on ne prejudicira članstvo u NATO. To u dokumentu stoji - kaže Radmanović.

Takva formulacija predstavlja korak unazad u odnosu prema NATO-u, prvi put nakon 2005. godine, kada je tadašnji srpski član Predsjedništva BiH, Borislav Paravac, otvorio integracijske procese, uvjerena je Dušanka Majkić, delegat SNSD u Domu naroda BiH.

- Nama je najznačajnije da smo pomjerili sa eksplicitnog stava "idemo u NATO", što je bilo definisano zakonom, na ovo što kaže "idemo na saradnju sa NATO-om". Saradnju sa NATO-om ima i Srbija, ima je i Rusija. Dakle, to je jedna mnogo bolja pozicija nego smo imali - istakla je Majkićeva.

Međutim, iz opozicije, konkretnije SDS-a, kažu da na osnovu informacija kojima oni raspolažu, Program reformi Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku vodi direktno u NATO. I iz SDS-a i iz PDP-a traže da se dokument javno objavi, a najavljuju i da će tražiti da o njemu raspravlja Narodna skupština Republike Srpske.

- Ne vidimo razlog bilo kakve tajnosti, jer se radi o strateškom dokumentu, o pitanju koje interesuje svakog građanina ove zemlje - kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS.

- Ako treba, postoji za to procedura u Narodnoj skupštini, neka se sjednica zatvori, neka se u zatvorenim kovertama materijal podijeli poslanicima, da se s tim upoznamo i da se na takav način obavi razgovor - smatra Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a.

O zahtjevu za održavanje vanredne sjednice, ili raspravljanju o ovoj tački na narednoj redovnoj, odlučiće skupštinski kolegijum u skladu sa procedurama, kaže šef SNSD-ovog Kluba Igor Žunić. Mišljenja je, ipak, da se iza svega krije namjera da se napravi još jedna predstava za javnost.

- Ovdje je specifično da oni, koji su striktno bili protiv Rezulocije NSRS o vojnoj neutralnosti, koji su probali na sve načine da spriječe održavanje te sjednice, pokušavaju da se jeftinim političkim poenima dodvoravaju svojim biračima i opravdaju sve ono što su do sada radili na putu ka NATO paktu - tvrdi Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Čak i kada bi sadržaj Programa reformi bio javno objavljen, svako bi ga opet komentarisao na svoj način, smatraju analitičari. Najvažnije je, kažu, da je iz Rusije već jasno poručeno da sporazum nije ANP, niti ima veze sa MAP-om i da je dogovor postignut kompromisom svih strana.

- Meni se čini da je ruski ambasador pročitao dokument, jer sigurno ne bi onako jasnu izjavu dao da ga nije pročitao - smatra Aleksandar Pavić, politički analitičar.

- Mislim da je NATO učinio veliki ustupak i da su svi akteri, potpisnici, učinili neki potez, u smislu sporazuma, zajedničkog formiranja vlasti i slično - napominje Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka.

Zvaničan stav najveće partije u Srpskoj, SNSD-a, saznaćemo u nedjelju, za kada je zakazana sjednica organa stranke, na kojoj će predsjednik Milorad Dodik rukovodstvo stranke detaljnije upoznati sa ovim dokumentom.