latinica  ћирилица
27/11/2019 |  08:24 ⇒ 08:31 | Autor: SRNA

Promocija nagrađenog romana "Čekajući žutu vojsku"

Promocija romana "Čekajući žutu vojsku" autora Šćepana Aleksića, dobitnika treće nagrade na ovogodišnjem konkursu "Zlatna sova" Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo biće održana večeras u Narodnoj biblioteci u Trebinju, najavljeno je iz ove biblioteke.
Čekajući žutu vojsku  Šćepana Aleksića (foto:zunsrs.com) -
Čekajući žutu vojsku Šćepana Aleksića (foto:zunsrs.com)

Roman-hronika "Čekajući žutu vojsku", napisan u duhu velikog srpskog pisca Ive Andrića u širokom vremenskom rasponu od Karađorđeve bune do posljednjih ratnih dešavanja u 21. vijeku, govori o izgradnji kršle - kasarne u Bileći i njenoj vezi sa sudbinom stanovnika ovog malog hercegovačkog mjesta.

U najavi za promociju navodi se da narativi koji prate same radove na izgradnji oslikavaju živote kako pojedinaca, tako i kolektiva sva tri naroda koja su tu živjela.

Na poznat način, a ipak drugačije i sebi svojstveno, pisac kao pouzdan hroničar svjedoči o surovom ponašanju turskog ugnjetača prema srpskoj raji, ali i o domišljatim i prkosnim odgovorima na različite oblike zuluma.

Osim u turskom vremenu, pisac prati sva srpska stradanja na tom prostoru do savremenog doba - od zločina zloglasnih šuckora nakon pucnjeva Gavrila Principa, austrougarskih logora pa kasnije i ustaških u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, do političkih presuda i golootočkih stradanja u zajednici južnoslovenskih naroda.

Poetskim jezikom u ovoj velikoj i bogatoj epskoj tvorevini, pisac naglašava da će nemir i vjekovna mržnja u Bileći nestati, prema proročanstvu derviša Šukrije Kusturice, pojavom žute vojske, navode iz trebinjske biblioteke.

Promocija u Trebinju počeće u 20.00 časova.

Prethodno, u 17.00 časova, Aleksićeva knjiga biće promovisana i u Domu kulture "Јevto Dedijer" u Bileći, a organizatori promocije su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo i Narodna biblioteka "Vladimir Gaćinović" u Bileći.