latinica  ћирилица
27/11/2019 |  09:35 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

NSRS: U nastavku sjednice o Prijedlogu zakona o trgovini

Večernji dio zasjedanja Narodne skupštine okončan je raspravom o Prijedlogu zakona o trgovini. Rasprava o ovom prijedlogu biće nastavljena sutra.

20.00 - Raspravom o Prijedlogu zakona o trgovini usutra u 10.00 časova biće nastavljena 8. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, kojim se propisuju uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je od 6. aprila 1941. godine bilo državna svojina.

18.30 - Šef poslaničkog kluba SNSD-a Igor Žunić predložio je u ime ovog kluba amandman na Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama u kojem se uzurpacijom smatra i svako samovlasno zauzimanje, odnosno bespravno držanje poljoprivrednog ili šumskog zemljišta u svojini nosilaca svojine javnog prava.

Tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu ovog zakona, Žunić je rekao da se predloženim amandmanom omogućava i raspravljanje spornih imovinsko-pravnih odnosa na uzurpiranom zemljištu koje uzurpant nije napustio, nije deposjediran iako su sporni imovinsko-pravni odnosi na uzurpiranom zemljištu pravosnažno okončani osamdesetih godina prošlog vijeka po ranije važećim propisima.

Ministar popoljoprvrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da resorno ministarstvo nastoji da pomogne ljudima na uzurpiranom zemljištu koje se odnosi na ortačke šume.

- Mislim da predloženi amandman SNSD-a ne rješava ovaj problem, ali ga na neki način relaksira - istakao je Pašalić.

Poslanik SP-a Risto Marić smatra da uzurpant nije onaj ko je nasljedio šumu i šumsko zemljište i za nju uredno plaća državi porez. Marić kaže da je logično da se pravo svojine nad zemljištem da nasljednicima koji su za njega godinama plaćali poreze, obaveze i čuvali ga, a ne da ga uzme država.

17.00 - Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze poslaničkom raspravom o Prijedlogu zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama. Pred poslanicima su i prijedlozi zakona o trgovini i o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima.

15.00 - U NSRS redovna pauza do 17 časova

14.55 - Prijedlogom zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama propisuju se uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je od 6. aprila 1941. godine bilo državna svojina, rekla je u Parlamentu Srpske direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona pred poslanicima, Predragovićeva je rekla da je zakonskim rješenjem definisano da nadležni organ putem vještaka poljoprivredne i šumarske struke, osim kulture uzurpiranog zemljišta, utvrđuje starost šume i definisan je rok u kojem je uzurpant dužan da napusti zemljište ukoliko mu se rješenjem nadležnog organa ne prizna pravo svojine na uzurpiranom zemljištu. Ona je rekla da je ovim zakonom dodatno definisano da uzurpant kojem nije priznato pravo svojine ima pravo naknade za trajne kulture podignute na uzurpiranom zemljištu i da je ta naknada u vrijednosti čistog prinosa.

Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je na razmatranju u Narodnoj skupštini Srpske, ima za cilj da se omogući brže i efikasnije rješavanje imovinskopravnih odnosa koji su nastali uzurpacijom zemljišta u svojini nosilaca svojine javnog prava. Prijedlogom zakona precizirano je ko snosi troškove postupka ukoliko mu se ne prizna pravo svojine na uzirpiranom zemljištu, a ko u ostalim slučajevima i šta je sa postupcima za raspravljanje imovinskopravnih odnosa nastalih uzurpacijim zemljišta, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog rješenja.

 

14.30 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, čiji je cilj da, u skladu sa opredjeljenjem Vlade Srpske, bude podstaknut razvoj tržišta dobrovoljnog penzionog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u završnoj riječi da će ovaj akt imati značajne efekte, dodajući da je Evropski dobrovoljni penzioni fond bilo potrebno više i bolje promovisati u prethodnom periodu.

Zahvalivši poslanicima za konstruktivne diskusije, Vidovićeva je navela da i štednja i krediti u Srpskoj rastu.

Vlada je ove godine donijela Odluku o organizovanju Penzijskog plana Vlade Republike Srpske, te zaključila Ugovor o pristupanju Evropskom dobrovoljnom penzijskom Fondu sa Društvom za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom Banjaluka, na osnovu čega će iz sopstvenih sredstava svakog mjeseca uplaćivati mjesečni iznos od 20 KM za sve radnike u javnom sektoru, što ukupno iznosi oko devet miliona KM. 

14.00 - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da struja u Srpskoj za privrednike i građane nikada neće biti skuplja nego u Federaciji BiH.

13.50 - Predsjednik Vlade Republike Srpskle Radovan Višković smatra da direktni porezi u Srpskoj mogu biti znatno smanjeni samo reformom indirektnih poreza.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak po hitnom postupku, Višković je rekao da u proteklih 11 mjeseci, nažalost, nije imao sagovornika za razgovor o ovom modelu smanjenja direktnih poreza.

On je rekao da je šansa Republike Srpske u poljoprivredi, ali da je potrebno zaštititi poljoprivrednike od nekontrolisanog uvoza i od raznih lobija i regresiranih cijena.

Višković je istakao da je ponosan na činjenicu da je prije mjesec dana kao premijer doprinio tome da iz republičkog budžeta budu izdvojena dva miliona KM za interventni otkup junadi.

12.50 - Poslanik SDS-a Zoran Vidić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je ideja dobrovoljnih penzijskih fondova načelno dobra, ali da je loš pokušaj ako je ulaganje od 20 KM po radniku u javnom sektoru jedini korak na planu oporavka finansijskog tržišta.

- Pomenuti fondovi nisu pouzdan stub penzijskog osiguranja i propadali su u brojnim razvijenim zemljama - rekao je Vidić tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, čiji je cilj da se podstakne razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

Šef Kluba poslanika NDP-a Dragan Čavić rekao je da su izmjene ovog zakona prihvatljive, ali da ta stranka razmišlja o podnošenju amandmana s ciljem da se riješe i neki konkretni problemi građana kada je riječ o plaćanju poreza na kapitalnu dobit pri prometu nekretnina, koje su, na primjer, naslijeđene od roditelja i slično.

11.40 - Premijer Republike Srpske Radovan Višković pozvao je poslodavce iz privatnog sektora da iskoriste Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak i uplaćuju sredstva za svoje radnike u Evropski dobrovoljni penzijski fond, te da ga time jačaju jer može biti važan izvor investicija i razvoja.

- Uplaćivanjem novca za svoje radnike u Evropski dobrovoljni penzijski fond, oni mogu da zaposlenima povećaju prihode i time smanje njihov odlazak sa ovih prostora - rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, čiji je cilj da se podstakne razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

10.45 - Cilj Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, koji se donosi po hitnom postupku, jeste da se podstakne razvoj tržišta dobrovoljnog penzionog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje, što je i opredjeljenje Vlade Srpske, rekla je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović. Ona je, obrazlažući ovo zakonsko rješenje u Narodnoj skupštini, rekla da je ova izmjena važna da bi bio sprovodiv prethodno razmotreni set zakona o povećanju plata radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu.

Vidovićeva je naglasila da se jačanjem pomenutih penzionih fondova jača finansijsko tržište Srpske, te da su se za to opredijelili da bi podstakli ljude na tu dugoročnu namjensku štednju.

------------------------------------------------------------------------------

Narodna skupština razmatraće i Prijedlog zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, Prijedlog zakona o trgovini i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima.

Narodni poslanici sinoć su razmotrili set prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona, koji omogućavaju povećanje plata pojedinim budžetskim korisnicima, od pet do 20 odsto.

Opozicija je negodovala zbog hitnosti postupka i objedinjene rasprave o sedam zakona, dok su vladajući isticali da je najvažnije što će plate biti povećane, i to iz realnih izvora.