latinica  ћирилица
27/11/2019 |  10:25 ⇒ 19:03 | Autor: RTRS

Erkićeva stigla u BiH; Situacija u Albaniji bila napeta

Aktivistkinja za ljudska prava osoba sa invaliditetom Ana Kotur Erkić iz Brčkog i njena koleginica Snježana Rosuljaš iz Lukavice vratile su se u BiH i na putu su ka svojim kućama, nakon što su preživjele razorni zemljotres u Albaniji. Te noći su bile su u Tirani na seminarima kada je zemljotres pogodio Albaniju.
Ana Kotur-Erkić (foto:Cvjeta Kovačević/RAS Srbija) -
Ana Kotur-Erkić (foto:Cvjeta Kovačević/RAS Srbija)

Kotur Erkić kaže da je učestvovala na međunarodnim skupu o osobama sa invaliditetom, te dodala da ne želi više nikada nigdje da osjeti zemljotres preko 6 stepeni po Rihteru.

Niko od devet državljana BiH koji su se zadesili u Albaniji u tom trenutku, nije povrijeđen.

Međutim, ona ističe da je ljuta i razočarana što ih niko od BiH institucija nije kontaktirao, navodeći da je to bila obaveza MIP-a BiH, jer u Tiranu nema ambasade, ni konzulata BiH.

- Јedini s kim smo bili u kontaktu jesu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Ministarstvo zdravlja Republike Srpske - istakla je ona za RTRS.

Ona je napomenula da je situacija bila napeta, te da takve neizvijesnosti posebno utiču na osobe sa invaliditetom.

U Tirani su još tri državljana BiH, u pitanju su Dejan Lučka i Duško Tadić iz Banjaluke i Zagorka Grahovac iz Nevesinja.

Tadić je rekao da su ga lično kontakirali iz MIP-a BiH i da ga je zvao ambasador BiH iz Sjeverne Makedonije koji je ponudio prevoz.

Povezane vijesti:

Dan žalosti u Albaniji poslije zemljotresa, broj žrtava porastao na 27 (VIDEO)