latinica  ћирилица
27/11/2019 |  13:50 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Erazmus projekti - prilika za modernizaciju studija

Projekti Erazmus plus SVNE koje finansira EU su odlična prilika za poboljšanje kapaciteta univerziteta, ali i za razmjenu studenata i nastavnika sa univerzitetima u Evropi, rekao je direktor kancelarije Erazmus plus u BiH Suad Muhibić.

Muhibić je naveo da će danas u Banjaluci predstaviti 12 projekata koji se bave modernizacijom i razvojem studijskih programa, a koji su finansirani sredstvima EU.

- Cilj nam je da kroz razmjenu iskustava uočimo segmente koje je potrebno poboljšati kako bi projekti bili što efikasniji - rekao je Muhibić.

On je napomenuo da je poziv za prijavu novih projekata otvoren prije nekoliko sedmica, te da u narednih nekoliko mjeseci očekuju nove prijedloge.

- Ovo je izuzetna prilika da projektnim aktivnostima poboljšamo kapacitete univerziteta, jer je budžet za Erazmus projekte uduplan za zapadni Balkan, te imamo mnogo mogućnosti da naše univerzitete modernizujemo u skladu sa najboljim evropskim praksama, ali i da studentima omogućimo da studiraju u Evropi - ukazao je Muhibić.

Muhibić je rekao da budžet za jedan Erazmus projekat, u kojem učestvuje oko 10 projektnih partnera iz sedam zemalja, iznosi od pola do milion evra.

- Mogućnosti su velike, kako za nabavku opreme za univerzitete s ciljem proširenja kapaciteta, tako i za razmjenu studenata i profesora - rekao je Muhibić.

Prorektor za međunarodnu i međuentitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci Biljana Antunović rekla je da ovaj univerzitet ima 89 uspješno realizovanih, a trenutno realizuje 15 projekata.

- U posljednjem pozivu odobrena su nam tri projekta, te ćemo na današnjem sastanku sa kolegama koji su modernizovali određene studijske programe razmijeniti iskustva - rekla je Antunovićeva.

Darko Golić, koordinator projekta "Јačanje strategije medicine bola u zemljama zapadnog Balkana", rekao je da ovaj projekat ima za cilj da poboljša dodiplomsku, ali i postdiplomsku nastavu u oblasti medicine bola.

- Bol kao najčešći simptom nije dovoljno zastupljen u nastavnim programima, kako na fakultetu, tako i tokom specijalizacije, jer mu je posvećeno samo pet časova - rekao je Golić.

Golić je naveo da su u okviru projekta dodijeljena sredstva za nabavku opreme za simulacioni centar, te je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci dobio najsavremeniju opremu za sve interventne procedure u terapiji bola, vrijednu oko 45.000 evra.